Мощните лечебни свойства на семената от чиа (I част)
Здраве

Мощните лечебни свойства на семената от чиа (I част)

Ще се изненадате колко много ползи можете да извлечете от тях

Дори и през ум не ви е минавало колко мощни лечебни свойства имат семената от чиа.

Неслучайно напоследък дребните семенца от чиа се препоръчват като истинска панацея. На практика тази супер храна е съчетание на два вида салвия. Растението вирее в Южна и Централна Америка.

семената от чиа
Ще се изненадате колко много ползи можете да извлечете от тях

От векове семената от чиа, са част от традиционното меню на индианците. Те се славят като отлично средство за подобряване на енергийния баланс и издръжливостта. В миниатюрните семенца от чиа, се съдържат така нужните и важни за организма Омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина.

Те са изключително богати на антиоксиданти и подобряват адаптивността на организма към промените във външните условия. Семената от чиа не само могат да стабилизират имунната ви система, а и да противодействат мощно на стреса.
Излишно е да споменаваме колко е вреден той за здравето ви.

Трябва да отбележим, че семената от чиа не съдържат глутен и имат мощно детоксикиращо действие. Тези и още редица други свойства на миниатюрните семенца, ги превръщат в храна на бъдещето.

Те подобряват значително адаптивността на организма към външните условия

Ето за какво още ще са ви от полза семената от чиа:

Бъбреци
Дребните на вид семенца притежават свойството да абсорбират огромни количества вода. Преди да ги приемете, е нужно да ги накиснете поне за десетина минути. За това кратко време семенцата могат да увеличат обема си девет пъти. Най-интересното е, че процеса на абсорбиране на течностите не спира дотук, а продължава и в организма, след като ги приемете. Тъй като те карат тялото да се освободи от излишните течности, това помага до голяма степен на работата на бъбреците.

Щитовидна жлеза (при хипотиреоидизъм и Хашимото)
Диетолозите са категорични, че можете да засилите отслабената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) с помощта на семената от чиа. Ако си хапвате от тях редовно, няма никакви съмнения, че ще активизирате работата на тази толкова важна жлеза. Освен това тези дребни семенца ще блокират опасните възпалителни процеси в тъканите й и ще увеличи енергийните постъпления.

Това е от огромна важност и когато става дума за автоимунното заболяване Хашимото. Всеизвестен е фактът, че при този проблем основна роля играе неправилното „включване“ на имунната система срещу собствените й тъкани и клетки. Редовният прием на семената от чиа ще облекчи значително състоянието и ще контролира тези процеси.

Ракови заболявания
Резултатите от редица изследвания сочат, че тези малки семенца предотвратяват появата на злокачествени клетки. Неслучайно чиата е смятана за един от отличните продукти за превенция срещу раковите заболявания. В случай, че вече сте попаднали под ударите на коварното заболяване, специалистите препоръчват да консумирате чиа, за да избегнете усложнения и метастази, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар