Здравословни комбинации със семена от чиа (II част)
Здраве

Здравословни комбинации със семена от чиа (II част)

Добре е да сте наясно и със страничните им ефекти

В първата част на този материал ви запознахме с някои здравословни комбинации със семена от чиа.

В следващите редове ще ви разкрием с какво още можете да съчетаете мъничките семена от чиа, за да извлечете максимална полза за здравето си.

чиа
Добре е да сте наясно и със страничните им ефекти

С годжи бери
Съчетанието на ленено семе с годжи бери е една отлична здравословна комбинация. Чрез нея можете ефективно да се избавите от мастните депа, които сте натрупали по тялото си. Неслучайно тази комбинация присъства в повечето програми за отслабване. Достатъчно е да приемате всяка сутрин по 50 плодчета годжи бери и 1 с.л. семена от чиа, накиснати предварително във вода.

С кисело мляко
Специалистите по здравословно хранене препоръчват горещо комбинацията от семена от чиа и кисело или прясно мляко. Достатъчно е да добавите 1 с.л. към чаша прясно мляко или 200 гр. нискомаслено кисело мляко, за да сте сигурни, че сте си осигурили здравословна закуска. Ще получите много приятна на вкус закуска. Можете обаче да я консумирате едва 20-тина минути, след като сте добавили семената от чиа към млякото. В противен случай рискувате да раздразните стомаха си.

Тези мънички семена са истински вълшебници

В зависимост от това дали използвате дребните семена за профилактика или лечение, се нуждаете от 1-2 с.л. от тях на ден.
Не е препоръчително да надвишавате дневната доза, тъй като в противен случай рискувате да се проявят някои странични ефекти.
За деца препоръчителната дневна доза е от половин до една чаена лъжичка на ден. За да не се стига до предозиране, най-добре е да добавяте дребните семенца към храната допълнително.

Семената от чиа могат да бъдат открити на пазара и под формата на прах. Ако масленият протеин от тях бъде извлечен, а остатъкът се смели на фина пудра, може да се използва като добавка към протеинови шейкове.

На практика този остатък представлява именно протеинов прах, който лесно може да бъде добавен към различни домашни напитки. Чрез него ще заредите организма си с калций, магнезий, витамин В1, фибри и аминокиселини.

Трябва да сте наясно с факта, че освен множеството полезни свойства, семената от чиа могат да станат причина и за някои алергични реакции.
Освен това трябва да имате предвид, че при редовен прием тези семенца разреждат кръвта. Ако по принцип сте с по-разредена кръв, рискувате да си причините сериозен кръвоизлив. В този ред на мисли, най-добре би било да се посъветвате с лекар, преди да ги включите в менюто си.

Не на последно място трябва да знаете, че те могат да понижат рязко и кръвното ви налягане, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар