Специалисти разкриха на кои храни да заложите в жегите, за да избегнете прегряването
Здраве

Специалисти разкриха на кои храни да заложите в жегите, за да избегнете прегряването

Ако консумирате достатъчно количество плодове и зеленчуци, не се нуждаете от друга храна

При все, че жегите настъпиха сравнително късно това лято, те все пак са факт.

Много хора вече търсят какви ли не варианти, за да избягат от жегите. Освен дебелата сянка, климатиците, почивката на планина или море, специалистите твърдят, че има и още няколко трика, благодарение на които да избягате от жегите.

Един от тях, е приемът на подходяща храна. Жегите карат организма да предприеме защитни реакции и една от тях е повишената консумация на вода. То се опитва да се охлади, отделяйки по-голямо количество пот. По този начин обаче се губи не само вода, а и соли, както и други микроелементи и компоненти

жегата
Ако консумирате достатъчно количество плодове и зеленчуци, не се нуждаете от друга храна

Ако забележите, че ходите по-рядко по малка нужда, а цветът на урината ви е тъмен, това е ясен сигнал, че трябва да приемате повече вода.

Ето кои храни е добре да включите в менюто си по време на жегите:

Храните, съдържащи соли, не само са подходящи за летния сезон, а дори са задължителни. В някои от тях като яйцата, млякото и сметаната например се съдържа така необходимия на организма натрий. Калий пък можете да си набавите чрез консумацията на грах, боб, ядки, банани, папая или печени картофи.

Оказва се, че не е никак трудно да се справите с жегите

Плодове и зеленчуци
Ако консумирате достатъчно количество плодове и зеленчуци, не се нуждаете от друга храна. Освен това някои от тях могат да ви осигурят и 90% от дневната дажба на вода. Не трябва да се пропуска и фактът, че водата в състава на плодовете и зеленчуците съдържа и някои от важните соли.

Студена супа
Тя е идеалният вариант за летните горещини – с нея хем се храните, хем си осигурявате течност. Почти във всяка национална кухня присъстват почти по няколко рецепти за студена супа. Един от най-добрите варианти може би е тараторът.

Мента
За никого не е тайна, че тази подправка има приятен охлаждащ вкус. Никак не е случаен фактът, че тя е почти неизменен компонент от редица безалкохолни коктейли, десерти или закуски през летния сезон.

Пикантни подправки
Те са се превърнали в неразделна част от диетата в горещите страни, а и не само. Всеки е наясно с факта, че те се използват като естествени консерванти. Освен това възпрепятстват появата на бактерии в храните, а това е от огромна важност при високите температури през лятото.

Приемайки пикантни подправки, те предизвикват леко химическо изгаряне върху лигавицата на храносмилателния тракт. Това пък води до освобождаване на отговор от хормоните на удоволствието. Въпреки всичко обаче трябва да сте много внимателни с приема на пикантна храна, тъй като тя е противопоказна при редица здравословни проблеми, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар