Не правете това, ако ви ужили пчела!
Здраве

Не правете това, ако ви ужили пчела!

Обикновено ужилванията от насекоми са на произволен принцип

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, когато ви ужили пчела, е да премахнете по най-бързия начин жилото й от тялото ви.

Това се прави без оглед на мястото, на което ви е ужилила пчелата. Лятото е сезонът, в който ухапванията от насекоми, са често срещано явление. За немалко хора, които страдат от различни алергии, ужилването от пчела може да се окаже дори фатално.

Обикновено ужилването от пчела създава известен дискомфорт като зачервяване на мястото и сърбеж. При ужилване от оса или стършел обаче, ситуацията е много по-сложна. За съжаление не съществува начин да се предпазите напълно от подобна опасност. Поради тази причина е добре да сте наясно какво точно трябва да направите в такива ситуации.

пчела
Обикновено ужилванията от насекоми са на произволен принцип

Специалистите разкриват, че в преобладаващите случаи, ужилването от пчела или друго насекомо, е на произволен принцип. Не е нужно да сте подразнили по някакъв начин насекомото или пък да сте го закачили.

Токсикологът от ВМА – д-р Йордан Ангелов съветва да сте особено внимателни, когато в ръката си държите сладолед, сок, или някакво друго сладко изкушение или плод. Те неминуемо привличат насекомите.

Би било добре да не пренебрегвате тези важни съвети

Дори само за секунда да отвлечете вниманието си от тях, насекомите може да попаднат в опасна близост до лицето ви и дори да ви ужилят. Едни от най-рисковите ухапвания, са в областта на главата – нос, уши, очи, устни или пък език. Дори единично ужилване на някое от тези места може да се окаже фатално.

Тези ужилвания може да окажат негативно влияние не само върху процеса на дишане, а и върху функциите на главния мозък. При изваждането на жилото, трябва да сте наясно с факта, че е много важно да не го притискате. В противен случай то ще пусне по-голямо количество отрова в тялото ви.

За разлика от останалите насекоми, осите могат да ви ухапят не веднъж, а няколко пъти един след друг. След изваждането на жилото можете да наложите студен компрес върху засегнатото място, за да облекчите болката. В никакъв случай обаче не приемайте алергозан. Този медикамент сваля кръвното и нещата може да се влошат значително, вместо да се подобрят.

Хората, които са алергични към ужилвания от насекоми, задължително трябва да носят със себе си ампула адреналин, когато излизат сред природата. При ужилване, тази ампула веднага трябва да бъде изсипана под езика, за да се стопира действието на отровата от жилото, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар