Изпитани съвети за преодоляване на жегите (I част)
Здраве

Изпитани съвети за преодоляване на жегите (I част)

Ще усетите ефекта им почти веднага

В този материал ще ви дадем няколко изпитани препоръки, благодарение на които ще се справите по-лесно с жегите.

От центровете за Спешна помощ разкриват, че на ден имат поне по няколко сигнала за хора, припаднали от жегите. Горещините и задухата изправят организма на сериозно изпитание. Този проблем измъчва не само по-възрастните хора, а и малките деца. Засегнати са дори младите и здрави българи.

жегите
Ще усетите ефекта им почти веднага

Благодарение на тези няколко практически съвета, ще успеете да се справите с лекота с жегите.
Ето какво препоръчват медиците да направите:

Домати
Хапвайте повече от този вкусен и полезен зеленчук. Без значение дали хапвате салата от домати или пък различни ястия, приготвени с този зеленчук, те несъмнено, са един от най-добрите избори за летните горещини. В тях се съдържа магнезий, който има укрепващо действие върху сърдечния мускул. Да не пренебрегваме и антиоксиданта ликопен, който пък поддържа добрия тонус на кръвоносните съдове.

Заменете сладките неща със солени
Жегите несъмнено карат дори и лакомниците да изгубят голяма част от иначе необуздания си апетит. Разбира се това е добре. Трябва обаче да не забравяте, че в горещините тялото ви губи и доста течности, това на свой ред води до сгъстяване на кръвта и затруднява значително работата на сърцето.
Това пък на свой ред може да ви накара да се чувствате отпаднали и сънливи и ще понижи работоспособността ви. За да намалите значително това неприятно влияние, заменете сладките храни със солени като разбира се не трябва да прекалявате и с тях.

От особена важност е да подберете правилните храни

Естрагон и магданоз
Дори само една чаена лъжица сок от тези две подправки, ще нормализира тонуса на съдовете ви. Ако досега не сте знаели, то е добре да сте наясно с факта, че естрагонът има охлаждащ ефект. Именно поради тази причина той е отлично средство да се разхладите в летните горещини. Можете например да си приготвите лимонада, към която да добавите магданоз и естрагон. За целта сложете един стрък магданоз и клонче магданоз в блендера. Залейте ги с един литър вода и изстискайте сока на един лимон. Разбъркайте всичко добре и ще получите невероятна охлаждаща напитка.

Зеле
Консумирайте прясно зеле от всякакъв вид. То съдържа солидно количество витамин С, който тонизира съдовете. Освен това фибрите на зелето ще подпомогнат изхвърлянето на токсините от кръвта. Консумацията на прясно зеле, е особено полезна в жегите, тъй като когато забързва метаболизма. Когато той е забавен, в кръвта се натрупват различни „боклуци“, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар