Изпитани съвети за преодоляване на жегите при пътуване (III част)
Здраве

Изпитани съвети за преодоляване на жегите при пътуване (III част)

Горещините подлагат организма на сериозно изпитание

В никакъв случай не подценявайте рисковете, които крият жегите.

Те могат да засегнат както млади, така и възрастни хора и деца. Няма никакво съмнение, че никой не е застрахован от жегите, тъй като те изправят организма пред сериозно изпитание.

Специалистите твърдят, че дори да разполагате с климатик в автомобила си, е нужно да спирате за почивка на всеки 1.5-2 часа шофиране.
Освен това ще се почувствате по-добре, ако веднага, след като усетите, че сте уморени, натиснете със сила точката, намираща се между двете вежди. Масажирайте я в продължение на две минути. Ще се изненадате колко бързо ще ви зареди с енергия този масаж.

жегите
Горещините подлагат организма на сериозно изпитание

Един от основните проблеми в жегите, който мнозина не осъзнават, е дехидратацията (обезводняването) на организма. В горещините можете да изгубите до половин литър пот при това само в рамките на 30 минути. Ако не възстановите по най-бързия начин изгубените телесни течности, може да предизвикате хипоксия (кислороден глад на мозъка и мускулите).

Това пък на свой ред ще доведе до намаляване на скоростта на действията ви. Възможно е да предизвикате и микроспазми на мускулите на ръцете и краката, което е изключително опасно, ако сте зад волана.

Не позволявайте на организма ви да се дехидратира

За да избегнете всички тези проблеми, специалистите съветват:
– Преди да тръгнете на път, приемайте чаша доматен сок. Калият, който се съдържа в този зеленчук, ще поддържа водно-солевия ви баланс.
– Не консумирайте сладки неща, преди да тръгнете на път, тъй като захарта увеличава изпотяването. Сами разбирате, че това е предпоставка за дехидратация на организма.
– Забравете за мазните храни, тъй като те забавят организма ви, а както стана ясно това води до забавени реакции.
– Задължително трябва да имате в автомобила си бутилка с вода. Пръскайте с нея лицето и шията си на всеки 15-20 минути. Разбира се задължително трябва да си набавите и вода за пиене.

За да не се стигне до прегряване на организма, много важно условие е да държите краката си на хладно. Потокът на хладен въздух от климатика, трябва да бъде насочен към краката, а не към лицето, както правят мнозина. Опитайте и ще се убедите сами, че по този начин ще се преборите много по-ефективно с жегата.

Това се дължи на факта, че кожата на краката е много по-чувствителна към промените на температурата. Нервните окончания и капилярите в нея вземат активно участие в терморегулацията. Именно поради тази причина, създавайки приятна прохлада на краката, помагате на целия организъм да се пренастрои по-лесно към жегата, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар