Тези симптоми алармират, че страдате от недостиг на йод
Здраве

Тези симптоми алармират, че страдате от недостиг на йод

Можете да избегнете този проблем с редовната консумация на някои продукти

Ще ви разкрием симптомите, които алармират, че организмът ви страда от недостиг на йод.

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че една от основните функции на щитовидната жлеза е извличането на йод от кръвообращението, за да образува тиреоиден хормон.

При недостиг на йод, щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно количество от този толкова важен хормон.
Намаленото ниво на тиреоидния хормон пък на свой ред води до нов проблем – увеличение на щитовидната жлеза. Това се случва, тъй като хипофизната жлеза усеща недостига на йод в кръвта и алармира на щитовидната жлеза за освобождаване на тиреоиден хормон.

недостиг на йод
Можете да избегнете този проблем с редовната консумация на някои продукти

Обикновено симптомите за сериозен недостиг на йод, са повече от очевидни. Сред тях, са както вече споменахме увеличаване на щитовидната жлеза, повишаване или загуба на тегло и хронична умора.
Тук става въпрос обаче за ярко изразените симптоми, които алармират, че страдате от сериозен недостиг на йод.

Ако недостигът не е толкова фрапиращ, симптомите са много по-трудно разпознаваеми.
Те включват промени в метаболизма, проблеми с паметта или трудна концентрация, липса на настроение или чести промени в настроението.

Не опдценявайте това състояние

Всички клетки и тъкани в организма, са пряко зависими от щитовидната жлеза, тъй като тя е тази, която регулира метаболизма. Човешкото тяло е много чувствително към метаболитните проблеми. За да изпълнява всичките си функции нормално, то се нуждае от достатъчно количество разнообразни аминокиселини и протеини.

Мозъкът е особено чувствителен към недостига на йод и последващото отражение върху нивата на хормоните Т3 и Т4, от които се нуждае и добрият метаболизъм.
Ако нивата на йод в организма не са устойчиви, мозъкът може да не успее да произведе достатъчно количество невротрансмитери. Това пък на свой ред се отразява върху психическото здраве.

Невротрансмитерите като допамин, епинефрин, ацетилхолин, норепинефрин и серотонин оказват огромно влияние върху настроението ви. Освен това те са от особена важност и за психическото ви здраве, когнитивните процеси и емоциите.

Специалисти посочват, че едни от най-добрите източници на йод за организма, са йодираната сол, скаридите и останалите морски дарове, яйца, кисело мляко, морски водорасли, сушени сини сливи и риба тон.

Не е нужно да чакате организмът ви да алармира, че страдате от недостиг на йод. Имайте предвид, че дори леко понижение в нивата му, може да причини дисбаланс в нивата на невротрансмитерите. Както вече споменахме именно върху тях лежи отговорността за настроението, емоциите и когнитивните проблеми, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар