Обичате ли кафе? Обърнете внимание на тези симптоми!
Здраве

Обичате ли кафе? Обърнете внимание на тези симптоми!

Всичко се крие в умерената консумация

Ако и вие сте от хората, които започват деня си с кафе, то трябва да сте наясно с някои от тези симптоми.

Специалистите са категорични, че появи ли се някой от тях, трябва задължително да потърсите помощ. Истината е, че ароматното кафе не само помага да се разсъните и да стартирате деня си в настроение, а е и полезно за здравето.

кафе
Всичко се крие в умерената консумация

Появи ли се обаче някой от тези симптоми, веднага трябва да вземете мерки. Всеизвестен е фактът, че горещото кафе сутрин стимулира метаболизма. Освен това напитката предотвратява депресия и помага на сърцето да работи по-добре.

Всичко това се случва обаче само в случай, че е изпълнено едно условие – пиете точно толкова кафе, от колкото имате нужда. Злоупотребата с ароматната напитка може да ви струва твърде скъпо и вместо да помогнете, да навредите на здравето си.

При положение, че вече имате някои от тези симптоми, това е сигурен знак, че сте преминали тънката граница. Ето кои са те:

Коремни болки
Болките в корема може да наподобяват спазми, които се изпитват по време или преди менструация. Може пък и да бъдат като усещане за парене в стомаха. Резултатите от скорошно проучване сочат, че някои от съединенията на кафето могат да стимулират секрецията на стомашна киселина. Това на свой ред води до разяждане стената на стомаха. Ако често сте измъчвани от стомашни болки, най-добре би било да се откажете от ароматното кафе.

Не подценявайте нито един от тези симптоми

Пулс
Предозирането с кофеин или алкохол, са сред най-честите причини, водещи до сърцебиене. За съжаление обаче това никак не е безвредно. Ако оставите този симптом, без да му обърнете нужното внимание, може да се стигне и до сериозни смущения в работата на този жизненоважен орган. Ако имате сърцебиене, най-добре е да се откажете от кафето.

Диария
Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че кафето има слабително действие. Ако пиете прекалено големи количества от него или пък пиете кафе твърде често, този ефект може да надмине очакванията ви. Ако изведнъж започнете да посещавате твърде често тоалетната, без конкретна причина, то би било добре да обърнете внимание на консумацията на кафе. Най-добре би било да го ограничите драстично.

Треперене
Кафето е стимулант за нервната система и повишава неколкократно способността за концентрация. Ако обаче злоупотребявате с него, централната нервна система би могла да реагира с треперене на ръцете например. В такъв случай най-добре би било да намалите дозата или изцяло да го изключите.

Главоболие
Малките дози кофеин са в състояние да облекчат главоболието и дори да предотвратят мигрена. Когато обаче прекалявате с дозата и пиете повече от 5 чаши дневно, излишъкът от кофеин може да се превърне в причина за главоболие или умора, пише jenata.blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар