Това са храните, богати на витамин В
Здраве

Това са храните, богати на витамин В

Той е от огромно значение за организма

Вероятно и вие като повечето хора не сте наясно изцяло с важността на витамин В за вашето здраве.

На практика витамин В е съвкупност от различни водоразтворими витамина, познати като „В комплекс“. Той играе огромна роля в регулирането на метаболизма на клетките и разбира се снабдяването с енергия, която е нужна за извършването на всички действия.

витамин В
Той е от огромно значение за организма

В случай, че се храните разнообразно, не би трябвало да имате проблем с набавянето на витамин В в достатъчни количества.
Всички 8 водноразтворими витамина, съдържащи се в този витамин работят за осигуряването на здрава телесна система. Ако страдате от недостиг на този витамин, това е почти сигурен сигнал, че на организма ви не му достига и друг витамин.

Той е витаминът, който подсилва имунната система, функционалността на нервната система и поддържа метаболизма. Освен това е от огромно значение за растежа на клетките и деленето им в тялото.

Ако приемате твърде малко калории, то витамин В6 може да ви помогне да си набавите нужната енергия, която биха ви дали въглехидратите. Именно поради тази причина е от огромна важност да приемате витамин В комплекс по време на диета.

Не подценявайте ролята на този витамин

Освен това витамин В6 допринася за стабилизирането на нивото на кръвната захар, което го превръща в изключително подходящ за хората, страдащи от диабет. Той играе важна роля при разграждането на приетите протеини, както и за правилната употреба на аминокиселините.

Ето и някои храни, които съдържат солидно количество от този витамин и ще са ви от полза, ако страдате от недостига му:

Цвекло
То често бива пренебрегвано, при това съвсем незаслужено. Истината е, че цвеклото трябва да присъства често на трапезата ви, особено с настъпването на есента. То е изключително богато на този витамин . може да се използва както за салати и готвене, така и за смути.

Варено яйце
То съдържа 11% от нужното количество витамин В6 за деня. Освен това вареното яйце може да набави на тялото ви биотин (вещество, което е от огромна полза за метаболизма), както и витамин В12.

Авокадо
Неслучайно авоказото е сочено за супер храна. Този екзотичен плод осигурява на организма ви нужните му хранителни вещества, витамини (в частност витамин В63), както и фибри.

Кисело мляко
Мнозина са наясно с факта, че то е богато на калций. Освен това обаче киселото мляко е с високо съдържание на витамин В3 и В12. Освен това то подпомага правилното функциониране на нервната и храносмилателната система, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар