Онколози разкриха основните признаци, сочещи, че страдате от рак на стомаха
Здраве

Онколози разкриха основните признаци, сочещи, че страдате от рак на стомаха

Обикновено при 80-90% от хората, диагностицирани с това заболяване се появяват метастази

Една от най-коварните черти на онкологичните заболявания и в частност на рак на стомаха е това, че трудно биха могли да бъдат открити.

Вероятно сте чували много пъти, че онкологичните заболявания обикновено биват хващани в някой от последните стадии, тъй като човек рядко успява да разчете сигналите, които организмът му дава. Този факт сам по себе си затруднява до огромна степен лечението. Разбира се коварният рак на стомаха не се отличава от останалите видове онкологични заболявания.

рак на стомаха
Обикновено при 80-90% от хората, диагностицирани с това заболяване се появяват метастази

Рак на стомаха е един от най-разпространените злокачествени тумори, който може да бъде открит в горната част на стомаха, в пилора, както и в тялото на самия орган. Смъртността в резултат на това заболяване е доста висока. По-често се диагностицира при представителите на силния пол. В повечето случаи той се появява в резултат на злоупотреба с „радостите на живота“ като неправилно хранене, инфекциозни и генетични фактори и разбира се вредни навици.

По телата на 80-90% на хората, които са диагностицирани с рак на стомаха, се разпространяват метастази. Те представляват вторични тумори. Твърде често се установяват в белите дробове, тъй като именно през този орган се изпомпва огромно количество кръв. Чрез нея се разнасят и злокачествените клетки.

Онкологичните заболявания се откриват трудно, тъй като обикновено нямат външни признаци, преди да е станало късно

Именно поради тази причина е от огромна важност навременното откриване на онкологичните заболявания. Специалистите по онкология посочват, че от голямо значение е и откриването навреме на вторичните признаци на коварното заболяване.

Както вече споменахме, една от общите черти на онкологичните заболявания и в частност на коварния рак на стомаха е, че в ранните стадии нямат почти никакви прояви. Именно заради това в ранен стадий, без обстойни изследвания и специално оборудване, би било изключително трудно установяването му.

Група експерти от Университетската клиника във Фрайбург (Германия) обаче са начертали някои от симптомите, които могат да ви подскажат, че страдате от рак на стомаха. Ето кои са те:

– Загуба на тегло в съчетание с наличието на киселини
– Гадене, повръщане и липса на апетит
– Постоянни болки в областта на стомаха
– Повишена киселинност
– Тъмен цвят на изпражненията

За съжаление, когато се стигне до болка, особено до разпространението й, това е сигурен знак, че нещата никак не са добре. Обикновено тя е сигнал за разпространението на онкологичното заболяване към съседните органи. Затова специалистите съветват да не подценявате болките в кръста, които са по-типични за попадане в панкреаса. Болка, наподобяваща тази при ангина може да е знак, че метастазите са се разпространили в диафрагмата.

Ако страдате от запек, подуване и често къркорене на корема, това може да е знак за наличието на тумор в напречната част на дебелото черво, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар