Внимание! Нов грип поваля всеки трети
Здраве

Внимание! Нов грип поваля всеки трети

Със старта на новата учебна година се очаква повишение на броя на болните

Медиците алармират, че върлува нов грип, който поваля всеки трети.

На този етап най-много заболели от новия грип има в София и Варна. Само през последната седмица броят им е нараснал доста сериозно, отбелязва на страниците си „Монитор“.

Лекарите посочват, че новият грип започва с обичайните симптоми – хрема, която бива последвана от суха кашлица. Всеки знае колко е гадна сухата кашлица, но за съжаление трябва да знаете, че ако пипнете новия вирус, тя ще ви мъчи в продължение на поне една седмица.

грип
Със старта на новата учебна година се очаква повишение на броя на болните

Основният проблем, водещ до скоростното разпространение на новия грип е фактът, че болните се самолекуват. Медиците посочват, че само малка част от тях стигат до кабинетите и търсят адекватна помощ.

Само през последната седмица в морската ни столица Варна, броят на заболелите от остри респираторни заболявания се е увеличил трикратно. От Регионалната здравна инспекция посочват, че броят на регистрираните заболели в областта и в града, е 79 само през последната седмица. За сравнение специалистите посочват, че предходната седмица броят на регистрираните заболели е бил едва 28 души.

Преобладаваща част от заболелите се самолекуват

Според данните, разпространени от епидемиолозите през последната седмица е регистриран и един случай на типичен грип. Във Варненско пък 17 души са с усложнения от респираторните заболявания. Девет от тях са развили бронхит, а други осем души са развили пневмония.

Ситуацията и в останалите области на страната не е много по-различна. Както вече споменахме бързото разпространяване на вируса се дължи на факта, че мнозина прибягват до самолечение. Както сами се досещате, те не успяват да се справят адекватно с болестта като същевременно продължават да ходят на работа.

Трябва да се има предвид и факта, че стартира новата учебна година. Училището също е едно от местата, на които вирусите се разпространяват изключително бързо. Медиците се обръщат с апел към хората, повалени от новия грип да не се самолекуват, а да потърсят адекватна помощ.

Освен това се очаква повишаване на броя на заболелите със старта на новата учебна година. Факт е, че по-малките деца имат по-незряла имунна система, която не е особено устойчива на вируси. Освен това в училище те „обменят“ тези вируси доста интензивно, предупреди главният епидемиолог на България – проф. Тодор Кантарджиев.

Отчита се и ръст на ентероколитите. Бумът при тях също се очаква със старта на новата учебна година заради интензивното общуване на учениците, отбелязва още проф. Кантарджиев.
Регионалните здравни инспекции отчитат завишен брой и на заразените и преболедували от чревни инфекции, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар