Газовете далеч не са толкова безобидни, колкото си мислите. Ето за какви сериозни проблеми алармират те
Здраве

Газовете далеч не са толкова безобидни, колкото си мислите. Ето за какви сериозни проблеми алармират те

Много може да са причините за този проблем

Ако и вие сте в плен на газовете, в никакъв случай не бива да подценявате този проблем.

Специалистите алармират, че газовете, които ви карат да се чувствате дискомфортно, причиняват и подуване на корема, а това засилва чувството на дискомфорт. Обикновено до това състояние се стига заради бактериите в храната, която консумираме.

газовете
Много може да са причините за този проблем

Това означава, че ако не се храните балансирано, не спортувате и не приемате достатъчно витамини, газовете ще се превърнат в неизменна част от ежедневието ви.
Сред останалите причини, които могат да ви причинят газове са поглъщането на много въздух по време на хранене (това се случва, ако говорите), бързо хранене или пък поглъщане на твърде големи количества храна.

Газовете в никакъв случай не могат да се нарекат заболяване. Те по-скоро са предупреждение, че има проблем в храносмилателната ви система.
Те също така могат да бъдат причинени и от консумацията на прекомерно количество захар или целулоза. Те не се смилат и усвояват лесно. В резултат на това те преминават в червата, след което биват изхвърлени от организма.

Не подценявайте този проблем

Някои продукти като леща, карфиол, броколи, стафиди и боб разбира се, също причиняват газове.
Медиците са категорични, че газовете обикновено не са признак за сериозно заболяване. Все пак няма да е лошо, ако посетите лекаря си, особено ако проблемът излезе извън контрол. В зависимост от вашите оплаквания медикът ще ви назначи съответните изследвания или лечение.

Имайте предвид, че наличието на зъбни протези, дъвкането на дъвка, както и смукането на бонбон, също образуват газове. Наличието им може да окаже негативно влияние дори и върху настроението ви. Истината е, че когато сте изнервени, поглъщате повече въздух, без дори да го осъзнавате.

Медиците посочват, че има място за притеснение, ако газовете се появяват след приема на определен медикамент или усещате постоянна болка в корема (особено, ако става въпрос за възрастен човек).
Място за притеснение има и ако ви липсва апетит, имате гадене, повръщате, диария или пък ви се вие свят. Появата на запек и отслабване, както и промяна в цвета на изпражненията, дискомфорт при смилането на храната, стомашни киселини и усещане за буца в стомаха, също не трябва да бъдат пренебрегвани.

Тук е мястото да отбележим, че когато се храните бързо, не успявате да сдъвчете правилно храната и по този начин тя достига доста по-трудно до червата. След като тя достигне до дебелото черво, била подложена на действието на редица бактерии. В резултат на процесите, които протичат, се стига до отделянето на газове. Ако пък страдате от запек, газовете задължително са „на линия“. Те обаче са причинени от блокираните изпражнения, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар