Какви опасности крие скърцането със зъби
Здраве

Какви опасности крие скърцането със зъби

Не пренебрегвайте тези съвети

Колкото и странно да ви звучи, скърцането със зъби не е никак безопасно, категорични са специалистите.

Ако се чудите защо всяка сутрин се будите с главоболие или схваната челюст, то може би се досещате, че причината за това е скърцането със зъби. Това състояние е известно още под наименованието бруксизъм. Неотдавна то бе свързано с друго опасно състояние – сънната апнея.

скърцането със зъби
Не пренебрегвайте тези съвети

Припомняме, че при нея мускулите на гърлото се отпускат през нощта и в резултат на това се блокират дихателните пътища и спират дишането.
Ако и вие скърцате със зъби или пък ви измъчва сънна апнея, ви предлагаме няколко полезни съвета, които могат да са ви от полза, за да имате здрав сън.

Ето ги и тях:

Кофеин и алкохол
Добре е да ги избягвате, тъй като това, което консумираме засяга всички аспекти на благополучието ни. Зъбите също не правят изключение.

Всеизвестен е фактът, че кофеинът е стимулант. В този ред на мисли е добре да не прекалявате с приетото количество кафе или енергийни напитки. При положение, че прекалявате с тях, то вие сте много активни през деня, а вечер ви е много трудно да се отпуснете и да заспите.

Алкохолът пък на свой ред ускорява заспиването, но същевременно може да направи съня ви неспокоен.

Това състояние е известно още под наименованието бруксизъм

Стрес
Това е тема, която е обсъждана многократно, при това надълго и нашироко. Факт е обаче, че именно стресът е сред най-често срещаните причини, водещи до скърцането със зъби. В резултат на стреса през деня сте нервни, а нощите ви са неспокойни. Първо определете кои са нещата в живота, които ви стресират. След това изгответе ефективен план как да се справите с тях и да ги елиминирате.

Дъвчене
Мнозина дъвчат неща, които не са храна. Това е навик, който много хора са запазили още от детските си години като например да дъвчат молив, писалка или каквото и да било друго. Този навик също е пряко свързан със скърцането със зъби.

Ако сте пробвали какво ли не и не можете да се откажете от този порочен навик, то тогава се опитайте да излъжете мозъка си. Вместо моливи, химикали и др., дъвчете дъвки, бонбони или пък някаква лека храна.

Калций и магнезий
Скърцането със зъби може да е знак, че ви липсват някои микроелементи. Не бързайте обаче веднага да си самоназначавате калций и магнезий, както и да самоопределяте дозите им. Първото, което трябва да направите, са нужните тестове, които да установят дали не страдате от недостиг на тези два микроелемента и в каква степен.

Можете да решите проблема със скърцането на зъбите и като използвате специален предпазител, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар