Това са признаците, издаващи наличието на тумор в мозъка
Здраве

Това са признаците, издаващи наличието на тумор в мозъка

Най-добре е да посетите онколог, ако забележите някой от тези признаци

Като правило коварният тумор в мозъка е новообразувание, което възниква в резултат на аномално деление на клетките на мозъка или околните тъкани.

Разбира се съществуват различни видове тумори – докато някои от тях са злокачествени (ракови), то други са доброкачествени и може да не доведат до проблеми.
Разбира се образуването на тумор в мозъка не е невъзможно. Не е изключено дори туморът да се образува в други органи и да се разпространи в мозъка.

тумор в мозъка
Най-добре е да посетите онколог, ако забележите някой от тези признаци

Най-често срещаните видове рак, които могат да доведат до метастази и в мозъка, са рак на дебелото черво, рак на бъбреците, рак на гърдата, рак на белия дроб и меланома.
Обикновено вторичните тумори на мозъка се развиват при пациенти, които вече са диагностицирани с онкологично заболяване.

Първичните тумори в мозъка на свой ред могат да се образуват в самия мозък или в някой от близките тъкани като черепните нерви или епифизната жлеза.
Симптомите, издаващи наличието на тумор в мозъка могат да варират в зависимост от тяхното място и вид.

Няакои видове рак водят до метастази в мозъка

За никого не е тайна, че различните части на мозъка са отговорни за различните функции на тялото, поради което и признаците са различни. Така например някои тумори се развиват асимптоматично, докато не достигнат големи размери. Тогава вече причиняват сериозни здравословни проблеми.

Общ симптом при наличието на тумор в мозъка обаче е главоболието, което не отшумява дори и след приема на болкоуспокояващо. Преобладаващата част от болките в главата са свързани именно с този проблем.

Ето кои са останалите тревожни признаци, които издават наличието на тумор в мозъка:
– влошаване на речта, слуха и зрението
– гадене и повръщане
– проблеми с координацията
– конвулсии
– постоянна умора
– проблеми със съня
– депресия или резки промени в настроението
– сънливост
– изтръпване и иглички в крайниците
– проблеми с паметта
– неспособност за вършене на ежедневните задачи

При наличието на дори само един от тези признаци, не е лошо да се консултирате с онколог. Имайте предвид обаче, че сам по себе си един от тези признаци не е достатъчен, за да се самодиагностицирате с тумор в мозъка. Те могат да са симптоми и на други здравословни проблеми.

Сред рисковите фактори, които могат да се превърнат в причина за тумор в мозъка, са възрастта, радиацията и наследственост. На специалистите им е трудно да изведат някой от тези рискови фактори на преден план, тъй като всеки от тях играе своята роля, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар