Това са симптомите, предвещаващи инсулт
Здраве

Това са симптомите, предвещаващи инсулт

Не ги пренебрегвайте, а вземете мерки

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че мозъчният удар, познат още като инсулт, връхлита внезапно.

Въпреки това обаче организмът ви предупреждава много по-рано, че ще бъдете ударени от инсулт. Именно поради тази причина е добре да сте наясно със симптомите, които предвещават, че ще ви връхлети инсулт.

инсулт
Не ги пренебрегвайте, а вземете мерки

Безспорно мозъчният удар е едно от най-тежките страдания. Той често пъти е свързан със загуба на основни умения като говор, четене, писане и движения. Инсултът представлява остро нарушение на кръвообращението в мозъка, възникващо внезапно.

Последните данни на неврологичното дружество сочат, че това остро заболяване засяга близо 40 хиляди българи за година.
Повече от половината инсулти са исхемични. Това означава, че са свързани с недостиг на кръв. Те обикновено се дължат на запушен или стеснен кръвоносен съд, който храни част от мозъка.

В нередки случаи възникват и при съдов спазъм. Казано с други думи исхемичният инсулт представлява инфаркт на мозъка – онази част от органа, която е била захранвана от запушения съд умира. Може би е излишно да споменаваме, че възрастните хора, са по-уязвими.

Обикновено до този тип инсулт се стига в резултат на атеросклероза – отлагане на плака по стените на кръвоносните съдове. Обикновено именно покачването на кръвното налягане е отключващ фактор за появата на инсулт. Няма да е изненадващо, ако получите инсулт, при положение че кръвното ви често е доста високо.

Специалистите посочват, че стойности от порядъка на 200/100, са почти сигурен предвестник на инсулт. Трябва обаче да знаете, че можете да получите инсулт и при ниски стойности на кръвното налягане, когато двете граници са сближени.

Инсултът връхлита внезапно, но предупреждава отдалеч

Исхемичният мозъчен удар е свързан с прекомерното количество на мазнини в кръвта. И в този случай мъжете са по-застрашени от жените, както при инфаркта.

В преобладаваща част от случаите обаче инсултът се причинява от емболия – откъсване на тромб, който обикновено се намира в сърцето. Често пъти това води след себе си и до тромбоза на артериите в мозъка. Обикновено от този вид инсулт биват повалени млади хора след тежко физическо натоварване или при напрежение.

Както вече споменахме организмът предвещава много по-рано появата на мозъчен удар. Симптомите, чрез които ви алармира зависят от това коя област на мозъка е поразена. Въпреки това обаче има някои общи оплаквания, които трябва да ви светнат червената лампичка.

Те са:
– Внезапна слабост на крак или ръка или само на един крайник. Трябва да знаете, че често пъти се сковава само лявата или дясната част на тялото.
– Двойно виждане или световъртеж.
– Пребледняване
– Загуба на ориентация
– Слаб пулс

Сред първите признаци, които показват, че сте били повалени от инсулт, са:
– Пълна или частична парализа на лицето.
– Говорни нарушения – невъзможност за изговаряне на думи, фъфлене, неразбиране на чуждата реч, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар