Стомашните киселини може да са сигнал за тежко заболяване
Здраве

Стомашните киселини може да са сигнал за тежко заболяване

В никакъв случай не подценявайте този проблем

Гастроентерологът д-р Камен Данов, който е началник на отделение в спешната болница „Пирогов“, е категоричен, че стомашните киселини може да са сигнал за тежко заболяване.

Често пъти стомашните киселини биват подценявани, че дори и по-лошо – приемани като нещо нормално.
Наблюденията на специалиста сочат, че хората често пъти неглижират стомашните киселини.

стомашните киселини
В никакъв случай не подценявайте този проблем

Той посочва, че повече от 90% от спешно приетите пациенти с язви, с кървене от горния дясно интерстинален тракт и перфорации, изобщо не са обърнали внимание на състоянието си, камо ли да го лекуват. А причината за това е, че приемат стомашните киселини за нещо нормално, както вече споменахме.

Д-р Данов посочва, че трябва да се обърне сериозно внимание на киселините, болките в стомаха, болките високо в епигастриума и най-вече на повръщането на кръв. Повече от несериозно е да бъде подценен който и да било от тези симптоми.

Един от най-честите здравословни проблеми, който може да стане причина за поява на киселини в стомаха, е рефлуксната болест. Факт е, че киселините се усещат най-често при гастроезофагеална рефлуксна болест, когато има гастроинтестинален рефлукс. Въпреки, че това е доста сериозен проблем, той бива неглижиран доста често.
Обикновено в такива случаи хората прилагат самолечение, залагайки на приема на сода бикарбонат.

Ако неглижирате този проблем той ще се задълбочи още повече

Следващият проблем, който може да предизвика стомашните киселини, е язвената болест. Тя е с доста висока честота в България, посочва гастроентерологът.
Не на последно място причина за киселините в стомаха могат да станат и различните гастрити – положителни или отрицателни на хеликобактер пилори, които също са лекувани неправилно.

За съжаление в нередки случаи при пациентите с оплаквания от стомашни киселини, биват установени и напреднали неоплазми на стомаха и хранопровода. При някои хора ендоскопията установява и доста по-тежки заболявания. В такъв случай, те биват насочени към хирургична клиника, където да бъде решен проблемът.

След всичко казано дотук, д-р Камен Данов дава и няколко препоръки. Една от тях е при наличие на упорити киселини, фамилна обремененост с неоплазми на стомах или други органи от гастроинтестиналния тракт, както и обостряне на симптомите, задължително да се направи консултация със специалист.

Обикновено в такива случаи се назначава ендоскопско изследване, което дава яснота дали има някакви морфологични изменения.
Специалистът е категоричен, че никак не е добра идея да търсите подходящо лечение в най-близката аптека или пък да се допитвате до съседката, ако страда от същия проблем.

Д-р Данов е категоричен, че в такива случаи не си помагате по никакъв начин, дори напротив – задълбочавате още повече проблема, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар