Внимание! Това са ранните признаци на диабет
Здраве

Внимание! Това са ранните признаци на диабет

Не подценявайте тези сигнали, за да избегнете усложненията

Неслучайно наричат коварния диабет „тихият убиец“.

Диабет тип 2, е заболяване, при което нивото на кръвната захар се покачва до много високи стойности. За съжаление това състояние засяга милиони хора в световен мащаб. Други пък са в състояние на преддиабет – болестта все още не е развита, но пък потърпевшият вече има твърде висока кръвна захар.

диабет
Не подценявайте тези сигнали, за да избегнете усложненията

Ако пренебрегнете ранните признаци, които ви алармират, че страдате от диабет, състоянието ви може да се влоши рязко и дори да изпаднете в кома. Ето защо е полезно да сте наясно с тях.

Това са ранните признаци, алармиращи, че страдате от диабет тип 2:

Глад
Ако имате постоянно усещане за глад, това е един от признаците, че имате диабет. Това усещане се дължи на факта, че хората, страдащи от това заболяване не получават достатъчно енергия от храната, която консумират. Именно поради тази причина може да усещате често глад, въпреки, че се храните редовно.

Често уриниране
Бъбреците се опитват да се справят с твърде високото ниво на кръвната захар, отстранявайки излишъка. Именно поради тази причина се забелязва по-интензивно уриниране, особено в малките часове на нощта.

Неслучайно наричат това заболяване „тихият убиец“

Остра жажда
Повишената честота на уриниране съответно води до обезводняване и човек започва да изпитва остра жажда. Дори и да пиете твърде много вода, често пъти имате усещането, че жаждата не се утолява, а дори напротив – усилва се още повече.

Умора
Ако се чувствате уморени, без видима причина, то няма съмнение, че това се дължи на наличието на диабет. Диабет тип 2 влияе на нивото на енергия и обикновено хората, страдащи от това заболяване са много изморени или пък изпадат в депресия. Това се дължи на недостатъчното количество захар, което идва в клетките на тялото. В резултат на това човек чувства безсилие.

Бавно заздравяващи рани
Тъй като повишените нива на кръвната захар увреждат нервните окончания и кръвоносните съдове, това води до проблеми с кръвообращението. В резултат на това дори и малките рани заздравяват значително по-трудно и понякога се налага да ги лекувате с месеци. Имайте предвид, че това пък на свой ред увеличава значително риска от появата на инфекции.

Болка и изтръпване в ръцете и краката
Повишеното ниво на кръвната захар причинява усещане за изтръпване и болка в крайниците. Това се дължи на нарушенията в кръвообращението и увреждането на нервните окончания. В медицината това състояние е известно като невропатия. С времето то може да се влоши и да доведе до сериозни усложнения.

Добре е да изследвате кръвната си захар и ако имате замъглено виждане, петна по кожата, сърбеж или гъбични инфекции, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар