Запознайте се с неподозираните ползи от тиквата (II част)
Здраве

Запознайте се с неподозираните ползи от тиквата (II част)

Често пъти бива подценявана, но съвсем незаслужено

Златната есен безспорно е сезонът на тиквата, която не само е много вкусна, а и изключително полезна за здравето.

През този сезон тиквата изобилства на пазара и на щандовете в магазините. Не я подминавайте и не я пренебрегвайте, тъй като тя наистина е изключително полезна. Месестата й сърцевина съдържа солидно количество витамини, антиоксиданти, важни фибри и не на последно място – калориите й са в минимални количества. Това разбира се я прави подходяща за консумация и от хора, които са на строг хранителен режим.

тиквата
Често пъти бива подценявана, но съвсем незаслужено

Ето и за какво може да ви е полезна тиквата:

Диабет
В последно време диабетът покосява все повече хора. Неслучайно той е наречен „тихият убиец“. Факт е, че може да причини изключително много поражения върху организма ви, ако не успеете да държите кръвната захар в нормални граници. Факт е обаче, че тиквата е изключително полезна за диабетиците. Както вече споменахме, тя съдържа малко калории. Не е за пренебрегване и фактът, че въглехидратите, съдържащи се в нея, се разграждат бавно, което е от огромно значение за диабетиците. В комбинация с фибрите, картината за вашето здраве добива завършен вид. Не на последно място трябва да посочим и че полифенолите, съдържащи се в нея се справят успешно с инсулиновата резистентност.

От нея можете да извлечете редица ползи за здравето

Очи
Тиквата съдържа витамин А и бетакаротин. Това са двата компонента, които са от огромно значение за доброто състояние не само на имунната система, а и на зрението.
Освен това в нея се съдържат и веществата лутеин и зеаксатин, които са особено важни за очите. Именно те са тези, които могат да ви предпазят от дегенерация на макулата и катаракта.

Имунитет
Благодарение на богатото си съдържание на витамин С, тиквата е отличен стимулатор на имунната система. Заедно с антиоксидантните съединения, витамин А и бета-каротинът, тя прави чудеса с противовъзпалителните и оздравителните механизми на организма.

Запек и диария
Консумацията на тиква регулира с лекота перисталтиката на червата. В този ред на мисли, тя може да регулира запека и диарията.

Затлъстяване
Фибрите, съдържащи се в нея намаляват значително риска от затлъстяване и то най-вече в областта на талията. Вече сме коментирали, че този вид затлъстяване не само е нелицеприятно, а и изключително опасно за здравето ви. Тиквата съдържа съставки, които абсорбират немалка част от хранителните вещества от храната, която консумирате и най-вече въглехидратите.

Е, след като вече сте наясно с множеството ползи от нея със сигурност тя ще започне да присъства по-често на трапезата ви, пише blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар