Тези симптоми издават, че имате висока кръвна захар (I част)
Здраве

Тези симптоми издават, че имате висока кръвна захар (I част)

Две са основните причини, които водят до това състояние

Задавали ли сте си някога въпроса в какви граници трябва да поддържате нивото на кръвна захар?

Е, ако не сте, то следващите редове ще са ви от полза. Освен това ще ви разкрием и симптомите, които алармират, че имате висока кръвна захар. Това е състояние, което се нарича хипергликемия.

Кръвната захар е основният източник на клетките на тялото. Тя присъства в морковите, ориза, брашното, меда… съдържа се и в много други храни и съставки. Именно благодарение на енергията й, тялото ни може да изпълнява различни функции като предаване на нервните импулси, храносмилане и др.

кръвна захар
Две са основните причини, които водят до това състояние

Ако вашата кръвна захар се движи в границите между 70 и 110 мг./дл., то това може да има отрицателни последици за здравето ви. Истината е, че та уврежда органите ви. Когато надхвърли 180 мг./дл., специалистите поставят диагнозата диабет.

Обикновено две са основните причини, които водят до това състояние – проблеми в работата на панкреаса или пък, че тялото ви не може да използва правилно инсулинът, който панкреасът е произвел. Общото между двата случая е, че задължително трябва да потърсите лекарска помощ.

Хипергликемията не е безопасна

Ето и кои са сигналите, че страдате от висока кръвна захар:

Кожни проблеми
Появата на кожни лезии е в резултат на повишеното ниво на кръвната захар. Освен това ноктите на ръцете и краката може да придобият жълтеникав оттенък. Ако забележите, че синините и натъртванията не ви минават дълго време, това също трябва да ви светне червената лампичка.

Постоянна жажда
Нуждите от вода се увеличават драстично, тъй като ви измъчва неприятно усещане за сухота в устата. Много е важно да дадете на организма си течностите, от които се нуждае. По този начин той се опитва да нормализира нивото на захарта. В същото време обаче трябва да посетите и специалист. В противен случай рискувате това състояние да продължи доста дълго време, тъй като организмът ви ще се нуждае от повече течности, докато не успее да нормализира нивата на захарта.

Промени в настроението
Именно на хипергликемията могат да се дължат и резките промени в настроението, които за околните могат да останат необясними. Обикновено те се проявяват в повишена раздразнителност или депресия. Ако това не е обичайното ви състояние, то задължително обърнете внимание на този симптом и потърсете адекватна лекарска помощ. Имайте предвид, че емоциите са в тясна връзка с химическите процеси, които протичат в мозъка. Те на свой ред също се променят заради повишеното ниво на кръвната захар.

Задължително посетете лекар, който да ви назначи нужните изследвания. Не отлагайте във времето, тъй като проблемът няма да се реши от само себе си, а само ще се задълбочи още повече, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар