Тези храни намаляват значително холестерола
Здраве

Тези храни намаляват значително холестерола

Той може да ви доведе до главата доста сериозни проблеми

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че високите нива на холестерола не се отразяват добре на здравето.

Именно поради тази причина ще ви запознаем с най-лесния и здравословен начин за справяне с високите нива на холестерола.

холестерола
Той може да ви доведе до главата доста сериозни проблеми

Както знаете, холестеролът бива два вида – добър и лош. Първият вид е доста плътен и дори подпомага разграждането на лошия холестерол. Ако обаче не се справи, се появява доста сериозен проблем. Истината е, че лошият холестерол се натрупва по вътрешните стени на артериите и капилярите и в определен момент дори може да предизвика стесняване, което затруднява сериозно нормалния кръвен поток.

Това води до нов проблем, тъй като органите спират да получават нужното им количество кислород. А това, както всички знаят, причинява сърдечен удар, инсулт и редица други опасни заболявания, които дори могат да ви костват живота.

Три са основните източници за натрупването на холестерола и един от тях е храната. Тя обаче далеч не е основният източник. Оказва се, че 60% от лошия холестерол се произвежда от черния дроб. 20% произвеждат надбъбречните жлези, които регулират производството на хормони и обработката на холестерола. Други 20% от лошия холестерол пък се приемат с храната.

Не подценявайте този проблем

В този ред на мисли в следващите редове ще ви разкрием кои са здравословните храни, благодарение на които можете да намалите нивата на лошия холестерол в организма.

Ето кои са те:

Зехтин
Не са малко хората, които отдавна са се отказали от вредното слънчогледово олио и са го заменили със здравословния зехтин. Факт е, че той наистина намалява значително нивата на лошия холестерол и освен това укрепва стените на кръвоносните съдове.

Тиква
С нея може да се приготвят най-разнообразни ястия. Дори и само да си я изпечете или сварите, тя не само е изключително вкусна, а и много полезна. Тиквата може да регулира работата на стомашно-чревния тракт и да намали значително нивата на лошия холестерол.

Шипки
Чаят от шипки е повече от вълшебен. Той обогатява организма ви с витамин С, укрепва имунната система и разбира се нормализира нивото на лошия холестерол. Ако досега сте го пренебрегвали, то е време да стане неизменна част от менюто ви. А защо не започвате деня си с чай от шипки? Не е лоша идея, нали?

Сред останалите храни, които са изключително полезни в борбата с холестерола, са бялото зеле, чесънът, доматите, бобовите растения, спанакът и чушките. Няма да сгрешите, ако присъстват често на трапезата ви, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар