Измъчва ви постоянно главоболие? А дали не страдате от недостиг на…
Здраве

Измъчва ви постоянно главоболие? А дали не страдате от недостиг на…

Храната е пряко свързана с появата на мигрена и последващото от това главоболие

Ако и вие сте от хората, попаднали в плен на почти постоянното главоболие, вероятно се питате каква е причината за това.

Знаете ли, че една от най-често срещаните причини за главоболие, е мигрената? Не бързайте да казвате, че вие не страдате от мигрена, защото се оказва, че от това неприятно заболяване страда всеки пети човек на Земята.

главоболие
Храната е пряко свързана с появата на мигрена и последващото от това главоболие

За съжаление на този етап не са ясни факторите, предразполагащи възникването на това заболяване. Медиците сочат, че мигрената може да се появи в резултат на прекомерна умора, интензивна умствена активност, наследственост, стрес или пък хормонални нарушения.

Факт е обаче, че храната е пряко свързана с появата на мигрена и последващото от това главоболие. Доказано е, че липсата на някои витамини в организма може да доведе до 4 пъти по-често главоболие в сравнение с останалите хора.

Ето и списъкът на храните, които трябва да присъстват редовно в менюто ви, за да избегнете появата на мигрена и последващото главоболие:

Всеки пети човек на планетата страда от мигрена

Витамин В12 и Фолиева киселина (витамин В9)
Липсата на тези два витамина води човешкия организъм до стрес. Човек става раздразнителен, а лицето му се състарява предсрочно. Продължителният им недостиг пък води до доста по-сериозни последици. Бихте могли да си набавите достатъчно количество Фолиева киселина от редовната консумация на броколи, спанак, тиква, цвекло, аспержи и авокадо. Витамин В12 пък можете да си набавите от консумацията на кокоши яйца.

Желязо и мед
Дамите са тези, които страдат най-често от липсата на тези два елемента в организма си. Това пък на свой ред води до наличието на мигрена, депресия и понижено кръвно налягане. За да осигурите достатъчно количество мед на организма си, е нужно на трапезата ви да присъстват редовно храни като боб, козе сирене и ядки. Желязото пък се съдържа в морските водорасли, семената, зеленчуците, черния дроб, сусама и др.

Витамин В6
За да се избавите от силното главоболие, което обикновено е придружено с гадене, е нужно да консумирате лесно смилаема храна. Приемът на витамин В6 също ще ви е от полза. Можете да си го набавите и от зърнените храни, пресни зеленчуци, боб, черен дроб и др.

Витамин Д
Установено е, че при хората, които страдат от недостиг на витамин Д или т.нар. слънчев витамин, пристъпите на главоболие са с 20% по-чести. Можете да си го набавите като консумирате редовно морски дарове, млечни продукти, боб, яйца и др. Разбира се тук най-важното условие е да се разхождате редовно на чист въздух и слънце, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар