Разбиха 4 мита за ползите от лимоновата вода
Здраве

Разбиха 4 мита за ползите от лимоновата вода

Сами си направете сметка доколко наистина е полезна тя

В продължение на доста време диетолози и специалисти по здравословно хранене препоръчват горещо приема на лимоновата вода, особено сутрин, преди закуска.

Те определят лимоновата вода като истински магически еликсир, който може да свърши чудеса за красотата и младостта.
На чашата вода с парче лимон се приписват наистина чудодейни свойства. Твърди се, че лимоновата вода може да засили имунитета, както и да ви помогне да се справите с наднорменото тегло.

лимоновата вода
Сами си направете сметка доколко наистина е полезна тя

Задавали ли сте си обаче въпроса каква е дозата истина в тези твърдения?
В следващите редове ще ви запознаем с четири от митовете за лимоновата вода, които бяха разбити на пух и прах.

Ето кои са те:

Мит №1
Вероятно многократно сте чували, че водата с лимон ускорява метаболизма и подпомага процеса на отслабване.
Според създателите на този мит, е нужно да пиете вода с лимон преди хранене, за да намалите значително апетита. Е, трябва да знаете, че той е верен, но само отчасти. Факт е, че водата ще запълни празния ви стомах и ще ви създаде усещане за пълнота.

Но каква е ролята на лимона тук?
Теорията за ускоряването на метаболизма се е появила след проведено проучване върху опитни мишки. Доказано е, че след приема на полифенол, получен от лимоновата кора, не приемат толкова бързо мазнините, колкото останалите мишки, които не са консумирали от този еликсир.

Мит №2
Другият широкоразпространен мит е, че водата с лимон подпомага храносмилането.
Е, това не е истина. В нея няма нито влакна, нито пък пектин, които биха подпомогнали храносмилателния процес. Влакнини има в самият лимон, но за да ги приемете, е нужно да изядете целия лимон.

Лимонената киселина също не е от полза на стомаха ви, тъй като стомашният сок и без това е кисел. В този ред на мисли, не очаквайте помощ от него.

Изглежда, че ползите от нея са доста преувеличени

Мит №3
Другият мит, който битува сред обществото е, че лимоновата вода е продукт с нискокалорична детоксикация. Факт е, че лимонът съдържа малко калории. Но кога сте чували за обикновена питейна вода с високо калорично съдържание?

Мит №4
Не на последно място широкоразпространен е и митът, че водата с лимон е богата на витамини и минерали. Имайте предвид, че едно парче лимон съдържа едва 4% от нужната ви дневна дажба витамин С. Специалистите препоръчват да заложите на консумацията на портокал, който ще запълни нуждите ви от аскорбинова киселина.

Що се отнася до минералите, съдържащи се в чаша вода с лимон, то няма дори и 1% от нужните ви за деня калий, калций и фосфор, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.