Специалистите алармират, че грипът далеч не е само есенно-зимна инфекция
Здраве

Специалистите алармират, че грипът далеч не е само есенно-зимна инфекция

Често пъти вирусът прераства в сериозни усложнения

Д-р Илияна Вълканова, която е специалист по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия алармира, че грипът отдавна не е само есенно-зимна инфекция.

Тя посочва, че се забелязва необичайна активност на пиковете при респираторните заболявания, каквито не е имало в предишни години. За огромно съжаление се оказва, че няма сезон, в който да липсват коварните вируси. Д-р Вълканова посочва, че до известна степен може да се каже, че изключение прави само началото на лятото.

грипът
Често пъти вирусът прераства в сериозни усложнения

Една от причините да тежките пневмонии е вирус, който води до насложена бактериална инфекция. Проблемът засяга предимно хора на възраст между 40 и 55 години. Болестта започва с температура, драскане или болки в гърлото. Първите медикаменти, които масово изписват медиците са Парацетамол и някакви таблетки за гърло. Това носи известно облекчение.

Само след една седмица обаче болестта сякаш се завръща отново и то с още по—голяма сила отпреди. Освен, че пациентите вдигат висока температура, която не може да спадне с никакви лекарства, при прегледа се установява, че грипът е прераснал в пневмония.

Не пропускайте възможността да подсилите имунната си система

При все, че може да се каже, че една от причините за появата на този проблем, е променливото време, тя далеч не е единствената. Като цяло се наблюдава спад на общия имунитет. Човек първоначално се заразява с някакъв вирус, след него идва грипът, а накрая се стига и до пневмония. По-тежките случаи могат да продължат и 20-тина дни.

Сигналите, които издават, че човек е развил усложнения от вирусна инфекция, са липсата на подобрение след около седмица. В такъв случай е добре да проверите какво се случва. Освен пневмониите, сред често срещаните усложнения е и синузитът. Хората с бъбречни проблеми пък развиват пиелонефрити. Казано с други думи вирусът удря всеки по слабото му място. Самият вирус не е толкова страшен, колкото тежките усложнения, до които може да доведе.

Преди години грипът удряше масово след Нова година. Напоследък обаче няма такова „правило“ и хората започват да боледуват от началото на есента. Очакванията са грипът да настъпи осезаемо със започването на първите дъждове и мъгли и да завърши около Великден. Една от предпоставките за разпространението му, е топлата зима. Проблемът е, че според синоптиците зимата, която предстои, ще е точно такава.

За да подсилите имунитета си, освен да следите нивата на витамин Д, можете да приемате имуномодулатори, имуностимулатори, противогрипни и антибактериални ваксини. За съжаление някои хора вземат гореописаните мерки и въпреки това се разболяват. Това се дължи на факта, че реакцията на организма е индивидуален процес, който не може да бъде предвиден. Дори все пак грипът да ви притисне, факт е, че ако сте взели някоя от гореизброените мерки, ще го преболедувате по-бързо и леко, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар