С тези сигнали тялото алармира за опасна липса на витамини (II част)
Здраве

С тези сигнали тялото алармира за опасна липса на витамини (II част)

Много е важно да успеете да разчетете навреме сигналите, които ви дава организмът

В първата част на този материал ви запознахме с някои симптоми, чрез които организмът ви сигнализира за недостиг на определени витамини.

В следващите редове ще ви разкрием и останалите сигнали, издаващи, че страдате от недостиг на някои витамини. Ето кои са те:

– Често пъти като основна причина за появата на пърхот се сочи сухата кожа. Знаете ли обаче, че пърхот може да се появи и поради недостиг на витамини. Той може да е знак за недостиг на витамини В6, В12, F и селен. Източници на витамин В12, са орехите, слънчогледовото семе, фъстъците и растителното масло.
Витамин В6 пък можете да си набавите като приемате редовно свинско месо, ядки, бобови растения, бирена мая, свински черен дроб, нерафинирано зърно, картофи и морска риба.
Витамин F пък ще си набавите с консумацията на лук, домати, покълнали зърнени храни, броколи, трици и риба тон.
Що се отнася до селена, то за да си го набавите, е нужна редовна консумация на свинско и говеждо месо, мляко и млечни продукти, и черен дроб.

витамини
Много е важно да успеете да разчетете навреме сигналите, които ви дава организмът

Не подценявайте нито един от тези симптоми

За да откриете навреме недостигът на витамин В6, проф. Ърл Миндъл препоръчва да направите следния тест: Протегнете ръцете си напред с дланите нагоре и едновременно огънете последните две стави на четирите пръста (без палеца), докато пръстите ви не докоснат дланта (не е нужно да свивате юмрук). Ако не успеете да докоснете дланта си с върховете на пръстите, вероятно страдате от недостиг на този витамин.

– В случай, че косата ви е повяхнала, чуплива и посивява бързо, то това може да се дължи на недостига на витамини от групата В, витамин F е йод. За да възстановите нужното количество доставка на тези вещества в организма, е нужно да консумирате редовно млечни продукти, морски дарове и да използвате редовно йодирана сол. Можете да я откриете лесно в хранителните магазини.

– Загубата на коса пък може да бъде причинена от недостиг на витамини от групата В, както и витамин С, витамин Н (биотин), витамин В9 (фолиева киселина), инозитол (витаминни вещества, принадлежащи към В групата). Витамин Н можете да си набавите с редовната консумация на ядки, бъбреци, бирена мая, нерафиниран ориз и говежди черен дроб. За да възстановите нужното на организма количество фолиева киселина приемайте редовно дрожди, суха хранителна мая, плодове и зелени зеленчуци. Богати на инозитол пък са целите зърна, цитрусовите плодове, черният дроб и бирената мая, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар