С тези сигнали тялото алармира за опасна липса на витамини (III част)
Здраве

С тези сигнали тялото алармира за опасна липса на витамини (III част)

Дори акнето и червените петна по лицето често пъти са в резултат на недостига на витамини

В следващите редове ще продължим да ви запознаваме със сигналите, чрез които организмът ви алармира за опасен недостиг на витамини.

Кои витамини липсват на организма ви и как да си ги набавите, можете да научите в написаното по-долу:

– Високата чувствителност към инфекции обикновено е знак за недостига на витамини А и В5. Можете да набавите необходимите количества от липсващите на организма витамини като заложите на консумацията на моркови, черен дроб, яйчен жълтък, риба, листни зеленчуци, масло и заквасена сметана. За попълването на запасите от витамин А пък заложете на приема на жълто-оранжеви зеленчуци. За да възстановите запасите от витамин В5, хапвайте редовно боб, пъпеш и обикновена бирена мая. Освен това е препоръчителен допълнителен прием на витамин А по време на епидемии. Приемайте по 10 000 IU витамин А през ден, както и 2-5 g. витамин С.

витамини
Дори акнето и червените петна по лицето често пъти са в резултат на недостига на витамини

– Често пъти безсънието се появява не само в резултат на претоварване на нервната система, а и от недостатъчен прием на витамини от групата В, витамин Н, калций и калий. В такъв случай е нужно да увеличите приема на цитрусови плодове, банани, листни зеленчуци, бирена мая, слънчогледови семки, боб, сушен или пресен пъпеш, стафиди, бъбреци, говежди черен дроб, кафяв ориз, зърнени храни, яйца, риба, както и мляко и млечни продукти.

Липсата на витамини е сериозен проблем

– Нощните крампи, мускулната слабост и болките в краката често пъти са в резултат на недостига на витамини В1 и В6. Източници на тези два важни витамина, са свинското месо, ядките, свинския черен дроб, пивоварната мая, бобовите растения, нерафинираното зърно, пълнозърнестите храни, картофите и морската риба.

– Доста смущаващ сигнал е честото кръвотечение от носа. Обикновено то се появява в резултат на недостиг на витамините С, К и Р. за да презаредите резервите си, е необходимо да включите в диетата си домати, зелен пипер, цитрусови плодове, зеле, френско грозде (витамин С), рибено масло, кисело мляко, прясна люцерна (витамин К), лимони, портокали и мандарини – (витамин Р).

– Макар акнето и наличието на червени петна по лицето често пъти да са определяни като чисто козметичен проблем, в действителност те са проява на сериозни проблеми в организма. Обикновено те са сигнал за недостига на витамини от групата В и витамин А. за да набавите необходимите витамини на организма си, е нужно да приемате често сметана, масло, черен дроб, риба, сушени плодове, зелени и жълти зеленчуци, бирена мая и стафиди. Те ще ви помогнат да се справите с недостига на витамините А и от групата В, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар