С тези сигнали тялото алармира за опасна липса на витамини (IV част)
Здраве

С тези сигнали тялото алармира за опасна липса на витамини (IV част)

Много е важно да успеете да разпознаете сигналите навреме

В последната част от този материал ще ви запознаем със сигналите, които тялото ви дава при недостиг на определени витамини, както и продуктите, чрез които можете да си ги набавите.

Ето кои витамини не достиган на организма ви, ако са налице следните сигнали:

– В нередки случаи причина за наличието на различни видове дерматит, е недостигът на витамини В2, В3, В6 и витамин Н.
Богати на витамин В2 са храните като мляко, бъбреци, риба, сирене, яйца, черен дроб и дрожди.
Източници на витамините В3 и В6 пък са месо, пълнозърнести храни, черен дроб и бобови растения.
Витамин Н пък се съдържа в ядките, бъбреците, черния дроб, бирената мая и нерафинирания ориз.

витамини
Много е важно да успеете да разпознаете сигналите навреме

– Ако дълго време не можете да се справите с наличието на екземи, то е добре да сте наясно, че те може да се дължат на недостига на витамините А и от групата В. Освен това е нужно да възстановите запасите от йод в организма. Това може да се случи чрез консумацията на морски дарове и йодирана сол.

– Дълго незарастващите фрактури и рани пък изискват увеличен прием на витамин С. Вече споменахме храните, които са източници на този витамин.

Не подценявайте недостига на който и да било от тези витамини

– Кариесите и остеопорозата пък на свой ред са сигналите на организма за недостиг на витамин Д. Можете да попълните недостига на този витамин чрез консумацията на краве масло, рибено масло, черен дроб, яйчен жълтък, както и с продукти с високо съдържание на калций като риба, мляко и млечни продукти, сирене, соя, фъстъци, слънчогледови семки, орехи и листни зеленчуци.

– Често пъти лошият дъх не се дължи на някакво сериозно заболяване, а на недостига на витамин В3. За да попълните запасите от този витамин е необходимо да включите към менюто си говеждо месо, пилешко месо, черен дроб, пшеничен зародиш, бобови растения и морска риба.

– Хроничният запек пък в нередки случаи е в резултат на недостиг на витамини от групата В в организма. Както вече споменахме, източниците на витамините от тази група, са сирене, говеждо месо, черен дроб, свинско месо, бъбреци, мая и яйца.

Недостигът на дадени витамини в организма може да се определи и чрез хранителните ви навици. Тук разбира се далеч не става въпрос за вашия вкус, а за внезапно възникнала нужда от дадена храна.

Така например, ако изпитвате силно влечение към бананите, това може да е сигнал за недостиг на калий в организма. Същото важи и за влечението към пъпеши, като тук можем да добавим и недостиг на витамин А. Внезапния порив за сирене пък е сигнал за липсата на калций и фосфор. Страстта към млякото издава недостиг на калций, а любителите на соленото вероятно страдат от недостиг на натрий, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар