Непознатите лечебни свойства на корите от мандарини
Здраве

Непознатите лечебни свойства на корите от мандарини

Със сигурност никога повече няма да ги хвърлите в коша

Вероятно мнозина от вас изхвърлят с лека ръка корите от мандарини в коша, без дори да предполагат за мощните им лечебни свойства.

Вероятно мнозина от вас свързват приятния аромат на мандарини с очакването на прекрасните Коледно-новогодишни празници и емоциите, свързани с тях.

мандарини
Със сигурност никога повече няма да ги хвърлите в коша

Факт е, че съдържащите се в корите на цитрусовите плодове летливи вещества и в частност на мандарините, допринасят за доброто настроение. Корите от мандарини обаче могат да са ви от огромна полза за лечението на редица здравословни проблеми.

Със сигурност, след като прочетете тези редове, никога повече няма да хвърлите в коша корите от мандарини. Доказано е, че само 6 гр. суха мандаринова кора, съдържа 14% от нужното за деня количество витамин С.
Освен това корите от мандарини са отлично средство за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания поради високото съдържание на бетакаротин.

Флавоноидният хеспередин, който се съдържа в бетакаротина, предпазва организма от вируси, възпаления и има мощни антиалергични свойства.
Ароматът на масло от мандаринови кори пък ще облекчи значително умората, ще намали раздразнителността ви, ще стимулира нервната система, ще намали усещането за страх и ще ви успокои като цяло.

Етеричното масло от корите от мандарина тонизира кожата, подобрява цвета й и изглажда бръчките. То е изключително подходящо за хората с мазна или комбинирана кожа и помага при обриви.

Лекуват дори упоритата суха кашлица

Освен това с него справянето с досадните стрии и целулит, е в пъти по-лесно.
Преди да сложите плодовете на масата, е нужно да ги измиете добре като преди това изтриете корите им с гъба.

Ето за какво могат да са ви от полза корите от мандарини:

Суха кашлица
За да се справите с нея, е достатъчно върху кората от една мандарина да изсипете чаша вода. Оставете сместа да престои в продължение на седмица на тъмно място. След това приемайте по 20-30 капки, 2-3 пъти дневно, преди хранене. Ще усетите почти мигновено облекчение на сухата кашлица.

Диабет
Отварата от корите от мандарини подпомагат намаляването нивата на кръвната захар. За да си я приготвите, се нуждаете от корите на три мандарини със средна големина. Кипнете 1 литър вода, добавете корите и оставете да поври в продължение на 10 минути. Не е нужно да го прецеждате. Поставете сместа в хладилника. Пийте от нея всеки ден сутрин и вечер, след хранене.

Подобряват храносмилането
Корите от мандарини наистина са изключително мощен природен лек. Те не само ще възвърнат апетита и ще подобрят храносмилането ви, а и ще подсилят имунитета. За целта изсушете мандаринови кори, след което ги смелете. Добавяйте от мандариновия прах към салати, зърнени храни, извара и др. Освен всичко споменато по-горе по този начин ще се избавите от метеоризъм и стомашната болка, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар