Горещият душ може да ви избави от редица здравословни проблеми
Здраве

Горещият душ може да ви избави от редица здравословни проблеми

Със сигурност вече ще вземате по-често горещ душ

Може би дори през ум не ви е минавало, че горещият душ може да ви избави от редица здравословни проблеми.

Учени от университета Лоубороу в Обединеното кралство са стигнали до извода, че горещият душ може да понижи до немалка степен нивото на кръвната захар. Това се отнася най-вече за хората, които са физически неактивни или са с изключително малка физическа активност.

горещият душ
Със сигурност вече ще вземате по-често горещ душ

Резултатите от любопитното изследване, проведено от учените от университета Лоубороу в Обединеното кралство, са публикувани в Journal of Applied Physiology.
Те са категорични, че горещата вода действа понижаващо на нивата на кръвната захар при хора, които водят заседнал начин на живот и не са ангажирани с физически упражнения или активност.

В проведения от учените експеримент, са взели участие мъже с наднормено тегло, които нямат физическа активност. Всички те са взели умерено гореща вана с температура на водата 49 градуса. Доброволците се потапяли целите във ваната и оставали в нея поне половин час.

При някои от предишните изследвания е била открита връзка между температурата на човешкото тяло и производството на азотен оксид. Учените установили, че веществото, което подпомага преноса на глюкозата през тялото с кръвта, е именно то.

Със сигурност ще ви е от огромна полза след тежък и напрегнат работен ден

По време на горещия душ, са били измервани сърдечната честота и артериалното налягане на участниците. Резултатите сочат, че дори едно потапяне в горещата вана, е достатъчно, за да повиши производството на азотен оксид, както и редица други вещества, оказващи благотворно влияние върху редица здравословни проблеми.

Едно обаче е факт – всички те подобряват значително глюкозния метаболизъм. Освен това аспектите на възпалителния профил също се подобряват значително след горещата вана. В този ред на мисли учените съветват, ако в организма ви протича някакъв възпалителен процес като например сте попаднали в плен на вирус, настинка или нещо подобно – да си вземете гореща вана.

Задължително условие за участниците в изследването било да вземат гореща вана всеки ден. В крайна сметка било установено недвусмислено, че горещата вана (горещият душ), води до намаляване нивото на кръвната захар на гладно, както и на нивото на инсулина.

Тук обаче е мястото да посочим, че взимането на гореща вана или душ не се препоръчва за всички. Както всеки друг метод, така и този, има своите противопоказания. Учените са категорични, че при някои хронични здравословни проблеми като например цистит и болести на урогениталната система, хемороиди и дерматологични проблеми.

Ако обаче нямате някой от гореизброените проблеми, можете спокойно да си вземете гореща вана (душ) в края на напрегнатия работен ден, тъй като освен всичко друго има отпускащ ефект, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар