Ето защо не трябва да консумирате студено месо
Здраве

Ето защо не трябва да консумирате студено месо

Едва ли бихте искали да рискувате здравето си

Специалистите по здравословно хранене категорично забраняват приема на студено месо.

Те посочват, че когато става дума за правилно хранене, хората обикновено обръщат внимание на това дали продуктите, които приемат са разнообразни и здравословни. Вероятно рядко се замисляте за температурата на храната, която консумирате, както и за начина, по който реагира стомахът ви на топло и студено.

месо
Едва ли бихте искали да рискувате здравето си

Немалко хора например залагат на консумацията на салата с бекон. Заради забързаното ежедневие обаче те консумират студено месо и в резултат се създава сериозен дискомфорт и тежест в стомаха.
Имайте предвид, че месото не е питателно и полезно във всякаква форма.

Медиците са установили, че консумацията на студени храни, особено на протеини, може да предизвика развитие на дисбиоза или пък метаболитни нарушения.
Малцина са наясно с факта, че времето, което е нужно на стомаха да смели храната ви до голяма степен зависи от нейната температура.

Така например, ако храната е топла, то за 2-3 часа стомахът ще успее да разгради напълно големите протеинови молекули в аминокиселини.
Що се отнася до студената храна, то тя преминава по-бързо през стомаха и сами се досещате, че той не може да усвои напълно протеините. След като не бъдат абсорбирани, те попадат в тънките черва.

Тази грешка може да доведе до различни нарушения на метаболизма

В резултат на това съответният човек развива дисбактериоза или започва да страда от различни нарушения на метаболизма. Освен това се създава благоприятна среда за развитието на гниеща микрофлора. В процеса на разграждане се образуват и редица токсични вещества, които след като бъдат усвоени от кръвообращението причиняват интоксикация на организма.

Доц. Марк Матар от Джорджтаун, САЩ заявява в интервю, че именно храната е ключът към нормалното функциониране на храносмилателната система. Той припомня, че дори нашите баби винаги са хапвали топла супа. При простуда и грип пък са пили топъл чай и това никак не е случайно.

Първото, което трябва да се отбележи е фактът, че топлината действа отпускащо на мускулите и успокоява стомаха. Освен това оказва благотворно влияние и върху стомашната лигавица.
Ако обаче консумирате топла храна в съчетание със студени напитки, трябва да знаете, че затруднявате до голяма степен смилането й. заради това съвсем скоро отново ще усетите чувство на глад.

Казано с други думи това означава, че вие ще се натъпчете излишно, което пък на свой ред ще доведе до проблем с килограмите.
Вероятно сте срещали редици диети в интернет пространството, в които се посочва, че храната трябва да се яде студена и това подпомага отслабването. Замислете се обаче дали сте готови да жертвате здравето си заради подобен експеримент.

В заключение специалистите посочват, че трябва да се избягва консумацията на прекалено студена или гореща храна и в частност месо, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар