Внимание! Вижте какво може да ви причини прекомерната употреба на антибиотици (I част)
Здраве

Внимание! Вижте какво може да ви причини прекомерната употреба на антибиотици (I част)

Антибиотиците действат не върху вирусите, а върху бактериите

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че не трябва да приема антибиотици на своя глава.

И понеже често пъти големите опасности биват подценявани, в следващите редове ще ви разкрием какво може да ви причини прекомерната употреба на антибиотици.

Специалистите алармират, че ако ги приемате твърде често и продължително, те могат да провокират доста тежки алергии. Много често може да се срещне т.нар. кръстосана алергия – алергия към антибиотици от няколко родствени групи, отбелязва „Монитор“.

антибиотици
Антибиотиците действат не върху вирусите, а върху бактериите

Понякога този вид алергия се проявява доста интензивно. Излишно е да споменаваме, че ако не бъдат взети навременни мерки, човек би могъл да получи шок и изходът да е фатален. За това предупреждават микробиолозите.

Всеки трябва да е наясно с факта, че антибиотиците действат не върху вирусите, а върху бактериите. Това е и една от причините, поради които те не бива да се самопредписват. Проф. Тодор Кантарджиев, който е национален консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести посочва, че медиците прибягват до изписването на антибиотик, когато трябва да бъде предпазен организмът да не развие бактериална инфекция, а не за унищожаването на вирусите.

Не приемайте антибиотици на своя глава

В този ред на мисли трябва да се отбележи, че продължителният курс с антибиотици унищожава не само паразитите, а и полезните колонии сапрофити, нужни на червата, кожата и лигавиците. Малцина са наясно с факта, че ако в организма липсва нужната флора, се появява доста опасна фауна. Дисбактериозата допринася за възникване на сериозни гъбични увреждания.

Това означава, че ако даден човек страда от гъбички по ноктите и краката, а кожата на лицето му е станала суха и е започнала да се люпи, то една от причините за това може да бъде предозирането с антибиотици. В резултат на силните препарати се унищожава биоценозата, а това гарантира сериозни храносмилателни проблеми.

Поради тази причина приемът на антибиотици трябва да става в комбинация с кисело мляко, съдържащо лактус бацилус булгарикус или кефир. Другият вариант е да ги приемате с пробиотици.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че антибиотиците от различни групи биха могли да унищожат бъбречните тъкани. Разбира се могат да окажат негативно влияние върху слуха, нервната система, както и да понижат съсирването на кръвта. Не на последно място, те могат да се намесят в развитието на костите и ставите. Приемът на множество антибактериални препарати е категорично противопоказен за бременни жени.

Специалистите посочват, че колкото по-често и по-продължително пиете антибиотиците, толкова по-често ще се разболявате, а боледуването ще продължава по-дълго време.
Те препоръчват пациентът да изисква от лекаря да му бъде направена антибиотикограма, преди да му бъде предписан силен антибиотик, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар