Доц. д-р Снежина Михайлова разкри тежките последствия, до които води недостигът на витамин Д
Здраве

Доц. д-р Снежина Михайлова разкри тежките последствия, до които води недостигът на витамин Д

Не бива да подценявате този проблем

Доц. д-р Снежина Михайлова, която се занимава с диагностика и лечение на имунодефицитните и дегенеративните заболявания разкри тежките последствия, до които води недостигът на витамин Д.

Често пъти недостигът на витамин Д бива подценяван. Незнайно защо мнозина го смятат за нещо незначително, но истината е много по-различна.

недостигът на витамин Д
Не бива да подценявате този проблем

Обикновено се сещаме за вирусите, когато попаднем в плен на коварния грип. Първото, което не знаем за тях е, че те наистина са много видове. При последните проучвания, са установени над 320 хиляди вида вируси, разпространени сред бозайниците. Всеки път се заразяваме с нов подтип, което води до развитието на болест, а имунната система отговаря специфично. Именно поради тази причина някои вирусни инфекции „повтарят“.

Вероятно ще се запитате защо е така, имайки предвид, че прекарали вече дадения вирус, организмът изработва антитела към него. Причината да се разболеем отново от същия вирус обаче е, че той вече има друг серотип, който ни е заразил.

За никого не е тайна, че българинът много обича да се самолекува.
В нередки случаи той дори си самоназначава антибиотик, когато вдигне температура и не може да я свали в продължение на 2-3 дни. Факт е обаче, че вирусните инфекции не се лекуват с антибиотик и е огромна грешка да посягате именно към този медикамент в подобни ситуации.

Не посягайте профилактично към антибиотиците!

Посягането към антибиотик профилактично, също е огромна грешка. Добре е да сте наясно с факта, че вирусните инфекции обикновено протичат в рамките на 3-5 до 7 дни. Това означава, че ако нямате подобрение на 2-3 ден, не трябва да бързате да посягате към антибиотика. Това са най-критичните дни за една вирусна инфекция и решението дали имате нужда от антибиотик или не, задължително трябва да бъде взето от специалист.

Някои от вирусите остават завинаги в човешкия организъм, след като веднъж вече са попаднали в него. Доц. Михайлова посочва, че това са най-неприятните и опасни вируси, които всъщност не се лекуват. Имунната система не успява да ги „изчисти“ изцяло, нито пък има успешно разработени медикаменти, които да ги изцерят напълно.
Такива са основно вирусите от рода на херпесните, варицелата, цитомегаловирусите, Епщайн бар и някои по-редки като херпес вирус тип 6 и др.

Тук е моментът да споменем, че трябва да се обърне сериозно внимание на нивата на витамин Д в организма. При все, че се намираме в зона, в която има достатъчно слънцегреене, българите сме с доста ниски нива на витамин Д.

Факт е, че той е основният хормон при различни метаболитни процеси във връзка с костите и имунната система. Имайте предвид, че имунната система използва витамин Д, за да работи успешно. Това означава, че ако нивата на този витамин, са по-ниски от обичайното, ще боледувате доста често, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар