Проф. д-р Игор Жиров разкри кои са най-опасните продукти за сърцето
Здраве

Проф. д-р Игор Жиров разкри кои са най-опасните продукти за сърцето

Захарите и трансмазнините са най-опасни

Излишно е да споменаваме колко е важно здравето на сърцето. Въпреки това обаче често пъти хората го подценяват и се сещат за него едва, когато стане твърде късно.

Проф. д-р Игор Жиров сподели кои са последните тенденции по отношение на храните, които са били подложени на обсъждане по време на конгреса на Европейското кардиологично общество, провел се в Мюнхен. На събитието са присъствали повече от 31 хиляди делегати от 156 държави. Той е водещ научен сътрудник в отдела по заболявания на миокарда и сърдечната недостатъчност в Института по кардиология към руското здравно министерство.

сърцето
Захарите и трансмазнините са най-опасни

Той подчертава, че това са само малка част от новите насоки и препоръки по отношение на лечението и профилактиката на заболяванията, свързани със сърцето.
За изненада на всички специалистът посочва, че биодобавките с омега-3 мастни киселини, са абсолютно безполезни в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, особено при диабетиците.

Освен това той бе категоричен, че хипертонията трябва да се лекува с повече от една таблетка.
Наложените досега представи за лечение на сърдечните проблеми са били опровергани от резултатите от няколко мащабни изследвания, проведени напоследък.

Никога не си позволявайте да подценявате здравето на сърцето

Сред останалите промени в бъдещите насоки по отношение на здравето и профилактиката та сърцето, разбира се е здравословната диета. Едва ли тя някога ще отпадне от дневния ред.
Резултатите от едно от мащабните изследвания сочат, че мазнините са се оказали по-малко рискови от гледна точка на общата смъртност в резултат на инсулт.

Това, което повишава обаче значително риска от смърт, е диетата с високо съдържание на въглехидрати. И още едно парадоксално откритие на учените е, че консумацията на месо (ако не е обработено като например колбасите, пушеното и останалите полуфабрикати) и млечни продукти, са с най-нисък риск от смъртност.

Резултатите от последните изследвания сочат категорично, че употребата на наситени мастни мазнини като пълномаслено мляко, свинско месо и яйца, е по-малко вредна и значима за сърдечносъдовата система, отколкото приемът на лесноусвоими въглехидрати и в частност захарта.

Затова на първо място и от особена важност за здравето на сърцето, е ограничаването на сладкишите. Вредни са и трансмазнините, както и преработеното палмово масло.
Що се отнася до солта, то вероятно е излишно да се споменава, че прекаляването с нея увеличава значително риска от появата на сърдечносъдови заболявания. По тази тема е говорено доста.

Не на последно място трябва да се спомене, че фактът, че мазната храна е призната като по-малко опасна от преди, далеч не означава, че можете да си позволите да консумирате колкото си искате такава и да прекалявате с нея. Преди всичко трябва да има мярка, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар