Внимание! Всяка трета жена в световен мащаб бива попарена с тази опасна диагноза
Здраве

Внимание! Всяка трета жена в световен мащаб бива попарена с тази опасна диагноза

В повечето случаи не е нужна хирургическа намеса

Специалистите алармират, че след преглед при гинеколог, всяка трета жена бива попарена с тази опасна диагноза.

Предполага се, че кистата на яйчника, е една от най-често срещаните диагнози, които дамите могат да чуят след преглед при гинеколог. За съжаление напоследък тази диагноза все по-често чуват и млади момичета, при които менструалният цикъл тъкмо е започнал.

диагноза
В повечето случаи не е нужна хирургическа намеса

Невинаги лечението е достатъчно, а понякога коментарите на медиците са повече от стряскащи.
В следващите редове ще ви разкрием повече за опасната диагноза, с която бива попарена всяка трета жена в света.

Специалистите уточняват, че в действителност кистата на яйчника представлява балонче с различно съдържание. Кистите могат да се образуват във всеки един орган в резултат на нарушено изтичане на секрет от жлезата или възпаление.

Техният произход в яйчниците обаче е по-специален. Всеизвестен е фактът, че един от структурните елементи на яйчника, са фоликулите – малки мехурчета, съдържащи незрели яйцеклетки. По време на менструалния цикъл някои от фоликулите започват да растат, след което тръгват напред.

Един от тях става доминантен, а останалите се връщат обратно. Той се пука и този процес е наречен овулация. Именно от доминантния фоликул излиза яйцеклетката. Това се случва, когато той е с размер около 20 мм.

Функционалната киста на яйчниците е сред най-често срещаните кисти

Един от най-често срещаните видове кисти, е т.нар. функционална киста на яйчниците.
Това, което трябва да знаете за тях е, че те никога не се нуждаят от хирургично лечение. Обикновено минават от само себе си или пък се пукат в резултат на приема на хормонални лекарства.

В случай, че менструалният ви цикъл закъснее, то първо трябва да се уверите, че не сте бременна, след което да посетите гинеколог, който да установи кистата и да предпише съответното лечение. Почти всяка киста на яйчниците може да бъде функционална.

Когато големината на кистата надхвърля 5 см, е препоръчително да се въздържате от спорт и страстни интимни отношения, тъй като това може да доведе до спукването й.
Обикновено тези кисти са грешка в даден менструален цикъл. Това означава, че след изчезването й не е нужно допълнително лечение.

Често пъти гинеколозите предписват употребата на контрацептиви, тъй като се смята, че те предотвратяват повторната й поява, но това е заблуда. Освен това след кратък курс с контрацептиви (между 3 и 6 месеца), със спирането на приема му отново нараства риска от появата на функционална киста.

Много е важно да сте наясно с факта, че ракът на яйчника също може да изглежда като киста. Поради тази причина е нужно специалистът да обърне по-сериозно внимание при прегледа, преди да постави съответната диагноза, пише jenata.blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар