Специалисти предупреждават: Тези навици ви разболяват през зимата
Здраве

Специалисти предупреждават: Тези навици ви разболяват през зимата

Разширяването на съдовете води до по-бързото им изстиване

Здравни специалисти разкриха кои са онези навици, които ви разболяват през зимния сезон.

Всеки е наясно с факта, че се намираме в разгара на сезона на вирусите и настинките. Не след дълго на вратите на почти всяко семейство ще почука и опасният грип. По всяка вероятност опасността ще продължи чак до края на февруари. Не е изключено да обхване и целия месец март.

навици
Разширяването на съдовете води до по-бързото им изстиване

Здравните специалисти обаче са категорични, че ако по някакъв начин забравите за тези си навици, има голяма вероятност да избегнете посещението при лекар през този зимен сезон.

Ето кои са те:
Капки за нос
Не са малко хората, които използват капките за нос профилактично, преди да излязат навън. Те обаче в никакъв случай не си правят услуга, дори напротив. На всекиго е ясно, че мембраните в ноздрите играят огромна роля при защитата от микроорганизмите, върлуващи през зимния сезон. Затова, ако усетите, че носът ви е запушен, докато сте навън, просто го издухайте.

Дишане
Много хора дишат през устата, докато са навън, без да си дават сметка, че това е един от рисковите навици. По този начин те допускат навлизането на студен въздух в тялото им и с това рискът да се сдобият с ангина нараства значително. Затова съветът на специалистите е да дишате бавно и дълбоко, но през носа.

Не си го причинявайте сами!

Шал
В студените дни много хора прикриват устата и носа си с шал. По този начин обаче те вдишват водната пара, която са издишали преди малко. Освен това тази грешка допринася за образуването на ледени късчета върху шала, когато времето е много студено. Това означава, че на практика въздухът, който вдишвате е много по-студен, отколкото бихте вдишали реално, ако не използвате шала.

Ходите бързо
Поредният от грешните навици е да ходите бързо навън, докато зъзнете. Факт е обаче, че по този начин ставате много по-уязвими. Именно поради тази причина съветът на специалистите е да влезете макар и за малко в топло помещение, за да се постоплите, след което отново да излезете навън, след като се налага.

Тесни дрехи и обувки
Ако носите тесни дрехи и обувки, излизайки от топло помещение навън, ще ви стане още по-студено. Специалистите съветват да заложите на по-широките дрехи и обувки през зимния сезон. По този начин ще позволите на въздуха между слоевете дрехи да задържи топлината за по-дълго време.

Топли напитки
Голяма грешка е да изпиете топла напитка, непосредствено преди излизането ви навън. Имайте предвид, че те повишават кръвното налягане, а с това се понижават защитните сили на организма, тъй като разширяването на съдовете води до по-бързото им изстиване, пише pik.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар