Дефицитът на този минерал е виновен за чупливите нокти и безсънието
Здраве

Дефицитът на този минерал е виновен за чупливите нокти и безсънието

Обърнете внимание на сигналите, които ви дава организмът

Никак не са малко хората, които имат чупливи нокти или пък страдат от безсъние.

Вероятно ще се запитате какво е общото между тези два проблема. Ами общото е това, че и двата проблема се дължат на дефицита на един минерал. Става въпрос за дефицит на калций. Ако се постараете да си набавите нужното количество, то не след дълго ще успете да се справите не само с безсънието, а и с чупливите нокти.

чупливи нокти
Обърнете внимание на сигналите, които ви дава организмът

Вероятно си спомняте, че в детските ви години вашите баби или родителите ви често са ви казвали, че се нуждаете от калций, за да имате здрави кости и да сте силни. Е, това е абсолютно вярно.

За съжаление обаче с напредването на възрастта, човек обръща все по-малко внимание на храната, както и на количеството витамини и минерали, които приема. Това е огромна грешка, тъй като тялото се нуждае от тях не само в детска възраст.

Дефицитът на калций може да се окаже много по-опасен, отколкото предполагате и чупливите нокти и безсънието далеч не са единствените проблеми, до които води той. Експертите алармират, че диетите с ниско съдържание на калций водят до освобождаването на хормона, известен като ПТХ. Той разрушава костната тъкан, за да успее да балансира нивата на този минерал в кръвта.

Този проблем изобщо не е за подценяване

Вероятно вече се досещате, че продължителният дефицит на калций в кръвта означава, че този хормон ще разгражда много по-дълго време костите ви и така ще се стигне до добре познатата на всички остеопороза. Можете да предотвратите развитието му навреме като обърнете внимание на симптомите, чрез които организмът ви сигнализира, че нещо не е наред.

Ето кои са симптомите, издаващи, че страдате от недостиг на калций:

Чупливи нокти
Както вече споменахме, чупливите нокти са един от сигналите, алармиращи, че страдате от недостиг на калций в организма. Подобно на костите и зъбите, ноктите също съдържат калций. За да са в добро състояние, е нужно да консумирате повече зелени листни зеленчуци.

Крампи на краката
Често пъти недостигът на калций води до спазми в нервните окончания. Това може да причини доста силни крампи на краката, особено в малките часове на нощта.

Кариес
Когато не предоставяте на организма си нужното количество калций, той започва да го търси на други места като зъбите например и това води до появата на кариес.

Изтръпване
Изтръпването на ръцете и краката също може да е в резултат на недостига на този минерал.

Безсъние
Факт е, че калцият подпомага производството на хормона мелатонин, който е отговорен за биологичния часовник. Нивата на този минерал се повишават, когато тялото навлезе в дълбок сън. Ето защо проблемите със съня може да са в резултат на недостига на калций.

Олюляване на тялото, припадъци и загуба на памет също може да са в резултат на недостига на калций, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар