Задължително белете тези плодове и зеленчуци преди консумация!
Здраве

Задължително белете тези плодове и зеленчуци преди консумация!

Погрижете се за здравето си

Едва ли има някой, който да не е наясно с факта, че почти всички плодове и зеленчуци, които се предлагат на пазара, далеч не са толкова полезни, колкото си мислите.

Те отдавна са пълни с пестициди и какви ли не опасни химии, които оказват пагубно влияние върху организма. Купувайки плодове и зеленчуци от пазара, ние си купуваме и солидна порция пестициди, мазнини и какво ли още не. И всичко това се прави с цел да бъде удължен максимално срокът им на годност.

плодове
Погрижете се за здравето си

Разбира се няма начин да се справим с генномодифицираните продукти. За сметка на това обаче можем да изчистим до голяма степен пестицидите от плодовете и зеленчуците, които сме си купили от пазара.

Специалисти по храните издават, че ако те са лепкави, това е ясен знак, че са третирани с дифенол, което ги прави по-устойчиви.
Токсиколозите съветват, когато си купите плодове и усетите, че са мазни, сякаш са намазани с восък, първо да ги измиете много хубаво, а след това задължително да ги обелите, преди консумация.

Обикновено с дифенол се обработват повечето плодове. В това число круши, ябълки, праскови, смокини и др.

Не подценявайте тази опасност!

Що се отнася до един от най-разпространените зеленчуци – картофите, които често присъстват на трапезата ни, те също крият немалко опасности. Оказва се, че непосредствено под кожата им и в сърцевината им, се събират всички нитрати. Именно поради тази причина е добре да изхвърлите първата им вода, ако ги варите. След като им сложите нова вода вече можете да ги оставите да се сварят напълно.

Имайте предвид, че преобладаваща част от химикалите, с които се обработват съвременните плодове и зеленчуци, изчезват при варене. За процеса на пържене обаче това не важи. Съветът на специалистите е винаги да отстранявате горните листа на зелето, както и кочана му. По този начин ще се избавите максимално от съдържащите се в него нитрати.

Ако краставиците, които купувате от пазара, са в тъмно зелен цвят, то това е ясен знак, че съдържат солидно количество нитрати. Заради това е по-добре да ги белите, преди консумация.

Белете тиквичките и патладжаните. Първо ги срежете по дължина, след което изрежете областта около дръжките им. Именно това е мястото, на което се натрупват най-много отрови в зеленчуците. Това важи особено за онези от тях, които са отглеждани в оранжерии.

Що се отнася до салатите, магданоза, копъра и останалите зелении, съветът е да отстранявате жилките им, тъй като нитратите се натрупват именно в тях, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар