Невероятно, но факт! Ранното побеляване на косата има добра страна
Здраве

Невероятно, но факт! Ранното побеляване на косата има добра страна

Това означава, че организмът ви използва глутатиона за по-важни цели

При все, че мнозина се притесняват от ранното побеляване на косата, се оказва, че този процес има своите добри страни.

Група испански учени са стигнали до извода, че ранното побеляване на косата, е признак, че човекът е предразположен към дълголетие. Те твърдят, че този процес помага на организма в борбата му с онкологичните и сърдечносъдовите проблеми.

косата
Това означава, че организмът ви използва глутатиона за по-важни цели

Съществена роля в този процес играе веществото глутатион, което участва в отделянето на оцветяващите я пигменти. С напредването на възрастта човешкият организъм започва да произвежда по-малко от този оцветяващ пигмент. В резултат от това се увеличава значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми, както и на онкологични заболявания и др. здравословни проблеми.

Казано с други думи ранното й побеляване, е знак, че организмът ви използва глутатиона за по-важни цели от оцветяването на косата.
Това намалява значително риска от появата на един или друг здравословен проблем.

В следващите редове ще ви разкрием някои малко известни, но пък за сметка на това доста любопитни факти, свързани с побеляването на косата.

Няма абсолютно никакво място да притеснение, дори напротив!

Ето ги и тях:

Обезцветяване отвътре
Колкото и невероятно да ви звучи е факт, че косата може да се обезцвети отвътре. Ново изследване сочи, че това се случва заради натрупването на водороден пероксид в клетките на косата, което я обезцветява отвътре.

В естествено състояние в нея се съдържа неголямо количество водороден пероксид, чието ниво се контролира от каталазата, която го превръща във вода и кислород. С възрастта организмът намалява производството на каталаза и водородният пероксид започва да се натрупва като блокира синтеза на меланина, който е естествения пигмент на косата.

Времето, в което ще започне да ви побелява косата, е програмирано още преди да се появите на бял свят. В нередки случаи хората започват да побеляват, преди да са навършили 30-годишна възраст. Обикновено това е наследствено и със сигурност в семейството ви има поне един член, чиято коса е побеляла отрано.

Преобладаваща част от хората обаче започват да побеляват на средна възраст. Повечето дерматолози се позовават на правилото 50/50/50. Това означава, че 50% от населението на 50-годишна възраст имат 50% бели коси. Различни изследвания обаче сочат, че косите на само 6 от 23% от хората на 50 години, побеляват наполовина.

Оказва се, че расовата принадлежност също има ключова роля в побеляването на косата. Обикновено представителите на бялата раса започват да побеляват малко след 30-годишна възраст, азиатците към 40-та си годишнина, а афроамериканците – след навършването на 40 години, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар