Внимание! Тези пет храни образуват кръвни съсиреци
Здраве

Внимание! Тези пет храни образуват кръвни съсиреци

Те може да не подскажат по никакъв начин за съществуването си

Излишно е да споменаваме колко опасно е образуването на кръвни съсиреци и фаталните последствия, до които могат да доведат те.

Тромбозата е състояние, при което кръвните съсиреци възпрепятстват нормалния кръвопоток и блокират вената напълно или частично. Обикновено този проблем се локализира в краката , тъй като там кръвоснабдяването е сравнително по-лошо.

кръвни съсиреци
Те може да не подскажат по никакъв начин за съществуването си

Няма да е грешка, ако определим кръвните съсиреци като изключително коварни, защото те може да не дадат какъвто и да било признак за наличието им, а в същото време да доведат до внезапна смърт. Колкото по-големи са образувалите се кръвни съсиреци, толкова по-висок е и рискът от настъпване на смърт.

Това далеч не означава, че пациентите, страдащи от тромбоза, трябва да изпадат в паника. Имайте предвид, че не всички кръвни съсиреци водят до смърт. Много е важно обаче да преразгледате начина си на живот и стриктно да спазвате инструкциите на лекаря ви. Основните цели, които трябва да постигнете са две – предотвратяване появата на кръвен съсирек и ускоряване на резорбцията му.

Основните фактори за бързото възстановяване, са адекватната лекарствена терапия и разбира се физическата активност. Не по-малка роля играят и храните.

В следващите редове ще ви запознаем с онези храни, които водят до образуване на кръвни съсиреци:

Този проблем изобщо не е за подценяване, тъй като може да доведе до фатални последствия

Мазни меса, свинска мас, пушено месо
Тези храни са трудно смилаеми и натоварват сериозно храносмилателния тракт и черния дроб. Именно черният дроб е органът, в който се синтезират протеините, нужни за резорбцията на кръвните съсиреци. За да може органът да изпълнява качествено функцията си, е нужно да не го натоварвате, а да направите всичко възможно да го разтоварите.

Кафе, шоколад
Тези два продукта оказват изключително голямо влияние върху черния дроб и стомашно-чревния тракт. Кофеинът, който се съдържа в тях има стимулиращ ефект върху симпатореалната система, увеличаваща кръвосъсирването.

Бобови растения, ябълки, зеле, ръжен хляб
Всички тези храни водят до повишено образуване на газове в червата. Макар и непряко, метеоризмът забавя кръвопотока в долните крайници, което е нежелателно при хора, страдащи от тромбоза.

Говежди черен дроб, спанак, маруля
Тази група храни е богата на витамин К. всички протеини, участващи в образуването на тромби, се синтезират в черния дроб и със сигурност с участието на този витамин. Дефицитът на витамин К води до увеличаване на времето, което е нужно за съсирването на кръвта. За лечението на дълбока венозна тромбоза се използват специални медикаменти, блокиращи усвояването на този витамин. Това означава, че трябва да изключите от менюто си и храните, в които той се съдържа, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар