Внимание! Това са рисковите групи, които биват покосени от инфаркт и инсулт. Вие попадате ли в тях?
Здраве

Внимание! Това са рисковите групи, които биват покосени от инфаркт и инсулт. Вие попадате ли в тях?

При хората, изложени на високо шумово замърсяване, миндалевидното тяло е много по-активно

За никого не е тайна, че сред основните причини за смъртност, се нареждат коварните инсулт и инфаркт.

В този ред на мисли екип от учени работи дълго време по темата и разкри защо някои хора, са много по-застрашени от появата на инсулт или инфаркт. Ако искате да разберете дали и вие попадате в рисковата група, прочетете редовете по-долу.

инсулт
При хората, изложени на високо шумово замърсяване, миндалевидното тяло е много по-активно

Специалисти от Масачузетската обща болница в Бостън, са провели това изследване сред 499 души на средна възраст 56 години.
Доброволците, участвали в изследването, преминали през позитронно-емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове.

За никого не е тайна, че всяка година острият инфаркт на миокарда отнема живота на милиони хора по целия свят. Милиони други пък остават инвалиди до края на живота си в резултат на прекаран инсулт. Той представлява остро нарушение на мозъчното кръвообращение и носи тежки последствия.

Според екипа учени, провел изследването, хроничното въздействие на шума, увеличава значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми, инфаркт и инсулт. Освен това учените изследвали нивото на шума в районите, където живеят участниците в изследването.

Тези два здравословни проблема, са сред основните причини за смъртност

Въз основа на резултатите от сканирането, била определена активността на миндалевидното тяло. Това е зона в мозъка, която играе ключова роля в регулацията на стреса и емоционалните реакции.

Било установено, че през следващите 5 години, 40 от участниците в изследването, получили сърдечен пристъп или инсулт в резултат на нарушеното функциониране на сърдечносъдовата система.

Това навело учените на мисълта, че хората, живеещи в условията на силно шумово замърсяване, като например до автогара, автомагистрала или летище, миндалевидното тяло е много по-активно. В същото време учените забелязали, че и нивото на възпаление на артериите е много по-високо.

В крайна сметка те стигнали до заключението, че в условие на високо ниво на шумово замърсяване, рискът от появата на инфаркт или инсулт се увеличава трикратно.
Казано с други думи, спокойствието е от огромна значение за цялостното ви здравословно състояние и в частност за състоянието на сърдечносъдовата система.

Като допълнителен риск, оказващ влияние върху здравословното състояние специалистите многократно посочват стреса и напрежението, на които е подложено ежедневно съвременното общество. Дори и да не го осъзнавате, те наистина оказват пагубно влияние върху здравето ви.

Не на последно място трябва да добавим и начина на живот. В това число влизат храненето и физическата активност. Напоследък като че ли все повече хора се опитват да се хранят здравословно, но физическата им активност все още е на много ниско ниво, което е огромна грешка, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар