Тази рецепта ще ви помогне да се справите с неприятния метеоризъм
Здраве

Тази рецепта ще ви помогне да се справите с неприятния метеоризъм

Това състояние може да бъде предизвикано от редица грешки

Медиците твърдят, че напоследък все по-голяма част от съвременното общество попада в плен на неприятния метеоризъм.

Колкото и невероятно да ви звучи, истината е, че можете да се избавите от неприятния метеоризъм много бързо и лесно.

За онези, които не са наясно какво представлява той ще уточним, че говорим за метеоризъм при наличието на много газове в стомаха и червата. До него се стига чрез поглъщане на голямо количество въздух по време на хранене. Веднъж влязъл в организма ви, единственият начин да го напусне, е през ректума.

метеоризъм
Това състояние може да бъде предизвикано от редица грешки

Редица проучвания сочат, че човек може да произвежда средно по около 1.5 литра газове дневно. Неприятната миризма, която се усеща при освобождаването на тези газове, се дължи на бактериите, намиращи се в дебелото черво. Именно в резултат на тях в газовете се съдържат сяра и серен анхидрид.

На свой ред пък натрупването на въздух в стомаха води до подуване на корема. Това пък води до активиране на рецепторите на стомашната стена. Всичко това предизвиква рефлекс, водещ до отделянето на газове през горния храносмилателен тракт или т.нар. оригване.
Няма никакво съмнение, че то е доста неприятно и може да предизвика сериозен дискомфорт, ако се намирате на обществено място.

В нередки случаи газовете в дебелото черво се получават в резултат на ферментирали продукти, които не са били обработени от доброкачествените бактерии.

Опитайте се да отстраните причините, пораждащи този проблем

Това са основните причини за образуването на газове:

Хранене
Най-често източниците на газове са храните с високо съдържание на фибри като някои плодове и зеленчуци, бобови растения, яйца, карфиол, чесън, броколи, аспержи, гъби, зеле, трици, захар, млечни продукти, лук, нишесте и газирани напитки.

Ферментация
Този процес протича в дебелото черво, но някои бактерии се издигат в тънките черва и предизвикват ранна ферментация. В резултат на това храносмилателният процес не е завършен и се образуват газове.

Навици
Доброто сдъвкване на храната е първата стъпка към доброто храносмилане. По този начин ще създадете адекватно слюноотделяне, което ще ускори процеса. Когато се храните бързо, поглъщате голямо количество въздух. Когато пиете от сламка, говорите по време на хранене или пък смучете бонбон, също поглъщате доста въздух, което причинява метеоризъм и увеличено отделяне на газове.

Дисбаланс в бактериалната флора
Някои патологични състояния в червата, каквито са инфекциите, могат да доведат до дисбаланс в бактериалната флора и чревната рН. В резултат на увеличеното количество на газовете, може да се стигне до диария. Обикновено прекомерният растеж на бактериите, намиращи се в тънките черва, е в резултат от други здравословни проблеми.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар