Непознатите лечебни свойства на греяното вино
Здраве

Непознатите лечебни свойства на греяното вино

Със сигурност няма да сгрешите, ако заложите на приема на тази напитка

Колкото и невероятно да ви звучи, греяното вино далеч не е само за ценители на хубавото вино. Оказва се, че то има и редица полезни свойства, които като цяло са малко познати.

Факт е, че греяното вино е една от емблематичните зимни напитки, подобно на горещия шоколад. Ако то бъде споделено с добра компания и поднесено в красива чаша, то удоволствието от приема му, е несравнимо.

греяното вино
Със сигурност няма да сгрешите, ако заложите на приема на тази напитка

Мнозина обаче не свързват греяното вино с ароматното ухание на портокаловите корички, а с горещо и люто вино, настинка и обилно изпотяване.
И все пак, каквато и да е асоциацията с тази напитка, заложете на нея, тъй като тя е не само вкусна и сгряваща, а и е изключително полезна.

Факт е, че то може да ви предпази от редица болежки. Ще се изненадате колко ефикасно може да бъде за решаването на много проблеми от здравословен характер.

Е, ето и случаите, в които можете да се погрижите за здравето си с греяно вино, докато се наслаждавате на невероятния му аромат на портокалови корички:

Холестерол и диабет
Това вино доказано намалява риска от появата на диабет с до 13%. Освен това приемът му, особено ако то е направено от червено грозде сорт Темпранийо, оказва благотворен ефект върху холестерола – казано с други думи намалява безпощадно нивата на лошия холестерол.

Ще се изненадате колко ползи можете да извлечете от него

Засилва паметта, бори Алцхаймер, грижа за сърцето
Естественото съединение, съдържащо се във виното – ресвератрол, има доказано благоприятно действие върху паметта. Това вещество се съдържа още в малините и тъмния шоколад. То намалява негативното влияние на вредните молекули, които проникват в мозъчната тъкан и по този начин предотвратява опасността от появата на Алцхаймер.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че греяното вино се грижи отлично и за сърцето. Този факт се дължи най-вече на съдържащите се в него полифеноли – антиоксиданти, намаляващи значително риска от нежелано съсирване на кръвта и поддържащи доброто състояние на кръвоносните съдове.

Дори медиците потвърждават, че тези съединения, са почти толкова ефективни, колкото редица от медикаментите за сърце. Именно поради тази причина те винаги са посочвали, че една чаша вино на ден намалява значително риска от появата на инфаркт. И обратно – ако надвишите дозата на ароматното питие, увеличавате рязко риска от появата на инфаркт.

Противовъзпалително действие
Редовната консумация на тази напитка възстановява нормалната функция на тъканите. Освен това тя се бори успешно с болките в ставите, породени от артрит. Греяното вино е изключително полезно и за костите. Така например е доказано, че жените, които приемат от една до три чаши греяно вино, имат по-голяма минерална плътност в тазобедрената област, в сравнение с въздържателките, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар