Изпитани трикове за предпазване от коварния грип (I част)
Здраве

Изпитани трикове за предпазване от коварния грип (I част)

Вслушайте се в съветите на специалистите

Едва ли е нужно да повтаряме усложненията от коварния грип, както и множеството опасности, които крие той.

Мнозина се опитват да се предпазят доколкото е възможно от грипа и респираторните вирусни инфекции през зимния период.
В този ред на мисли често пъти сме готови да следваме всячески съвети, дадени ни от наши познати.

грип
Вслушайте се в съветите на специалистите

В същото време обаче е добре да не забравяте, че не бива да се увличате прекалено много в стремежа да защитите себе си и децата си от зимните опасности. Не е изключено да си ги създадем в старанието си да се предпазим от тях.

Ето и съветите на специалистите по темата грип и предпазването от него:

Промивки на носа със солена вода
Факт е, че ежедневно в носната кухина на човека се изработва и изхвърля от половин до един литър течност. Част от тази течност се „издухва“, а останалата част (по-голямата) се стича по задната стена на носоглътката, без дори да го усетим или забележим.

Въпреки всичко е добре да знаете, че това количество слуз е необходимо, за да може лигавицата да е добре овлажнена. И й е напълно достатъчно.
Това означава, че когато сте здрави, не е нужно да промивате носната кухина. Сгъстяването и увеличаването на слузта обаче води до застоя й в носната кухина и това може да се окаже проблем.

Усложненията, до които води той, са много опасни

Що се отнася до децата, то специалистите са категорични, че най-добре е да се замислите сериозно за профилактика. Те наистина се нуждаят от такава, имайки предвид, че са в близък контакт в училище, а в детската градина прегръщат едни и същи играчки.

Именно поради тази причина специалистите съветват, преди да изпратите детето си на детска градина или училище, да му намажете нослето с оксалинов мехлем. След като детето се прибере у дома, задължително промийте нослето му с разтвор на основата на морска сол. Много е важно промивките да се извършват правилно.

Често пъти хората изпъват главата си назад и де обръщат на страната на ноздрата, в която капват разтвора. Трябва обаче да сте наясно, че т.нар. гълтачно устие на слуховата тръба се намира много по-дълбоко в носоглътката. Това означава, че ако разтворът попадне в това устие, може да изтече в тръбата, а от там и в средното ухо. Това пък на свой ред ще доведе до отит.

Поради тази причина е от особена важност промивките да се извършват правилно и внимателно. Най-важното, което трябва да знаете е, че главата ви трябва да бъде леко наклонена и в никакъв случай да не я извъртате настрани.
Изстискайте внимателно пипетата или помпичката, която използвате, за да не създадете излишно налягане в носоглътката.

След това трябва много внимателно да издухате носа си. В противен случай възпалената слуз ще попадне в ухото и резултатите ще са още по-плачевни, отколкото при попадане на разтвор с морска сол, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар