Започна се! Грипът вече настъпи осезаемо. Ето и съветите на специалистите
Здраве

Започна се! Грипът вече настъпи осезаемо. Ето и съветите на специалистите

В никакъв случай не се самолекувайте

Колкото и неприятно да е, грипът отдавна се е превърнал в неизменна част от зимния сезон.

Той не само, че настъпи доста осезаемо, а специалистите алармират, че вече има доста хора, които са развили усложнения от него. В няколко области в страната вече бе обявена и грипна епидемия.

Грипът обикновено започва по един и същ начин – повишена температура, главоболие, треперене, хрема, възпалено гърло, кашлица, отпадналост и умора. Специалистите посочват, че цялата тази палитра атакува предимно млади хора през настоящата година.

грип
В никакъв случай не се самолекувайте

Обикновено грипът се предава по въздушно-капков път от кихане или кашляне от човек, който вече е попаднал в плен на заболяването. Освен това можете да се заразите и като не спазвате добра лична хигиена. Мръсните ръце винаги могат да ви направят „услугата“ да пренесат заразата към устата ви.

Специалистите не спират да алармират, че човек, който е попаднал в плен на грипа в никакъв случай не трябва да посяга към антибиотиците. Крайно време е хората да проумеят, че антибиотикът не е в състояние да излекува вирусна инфекция.

Не прибягвайте към самолечение

Антибиотикът може да бъде изписан, ако симптомите продължат по-дълго време от обичайното. Това е признак, че става въпрос за сериозна бактериална инфекция. Тогава може да се премине към приема на антибиотик, но само, ако той е назначен от специалист.

Към момента най-разпространен е вирусът Н1. При него се наблюдават обичайните симптоми като кашлица, температура, отпадналост и главоболие. Освен това усещате обща слабост и ви се иска да си останете у дома. Именно това и трябва да направите. Излишно е да се опитвате да ходите на работа още 2-3 дни. Единственото, което ще постигнете по този начин, е да заразите и останалите си колеги.

Освен това студеното време оказва негативно влияние и на хората, които страдат от сърдечни заболявания. Наблюдават се проблеми като исхемични атаки, сърцебиене, високо кръвно налягане. Онези, които имат проблеми със съдовата система пък се оплакват, че усещат и стягане.

Излишно е да споменаваме, че сред най-рисковите групи, които почти сигурно ще попаднат под ударите на грипа, са малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Именно поради тази причина е добре да се вземат предпазни мерки. Никога не е излишно да подкрепите организма си с витамини. Това може да стане като наблегнете върху консумацията на сезонни плодове като лимони, портокали, мандарини и др., пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар