Чрез тези сигнали организмът ви подсказва, че се нуждае от калций (II част)
Здраве

Чрез тези сигнали организмът ви подсказва, че се нуждае от калций (II част)

Недостигът на калций не е за подценяване

В първата част на този материал ви запознахме с огромната и важна роля, която има елементът калций за човешкия организъм.

Може би сами се досещате, че ако страдате от недостиг на калций ще се разболявате много по-често в сравнение с останалите. Кашлицата, настинките и кихането, ще се превърнат във ваши редовни спътници, особено през студения зимен сезон.

Ето върху какво още ще повлияе недостигът му:

калций
Недостигът на калций не е за подценяване

Нокти
Не на последно място ноктите също се нуждаят от този елемент. Те имат нужда от определено количество от него, за да бъдат здрави. Ако изпитвате недостиг, то ноктите ви ще започнат да стават сухи и слаби. Ще забележите и че имат склонност към белене или разцепване. За да се справите с този проблем, е нужно да наблегнете на приема на храни, съдържащи калций.
Всеизвестен е фактът, че едни от най-добрите продукти в този ред на мисли, са млечните.

За да си набавите достатъчно количество от този толкова важен за организма елемент, можете да заложите и на приема на смокини, сусам, портокали, спанак и не на последно място – бял боб. Те също съдържат солидно количество от него.

Както вече споменахме по-горе, млякото е сред продуктите, които съдържат солидно количество калций. За да се възползвате от това обаче, е необходимо да направите правилния избор на кисело мляко. От написаното по-горе стана ясно и че калцият играе ключова роля за състоянието на имунната система.

Недостигът на калций се отразява пагубно на организма

Знаете ли обаче, че около 70% състоянието на имунната система е зависимо от състоянието на чревната микрофлора. Ето тук идва и ключовата роля на киселото мляко. То е добър източник на протеини, пробиотици и калций. Освен това в него се съдържат витамини като А, Д, Е и К.

Ето тук трябва да посочим един много важен момент, с който мнозина не са наясно. И той е, че за да извлечете максимална полза от съдържанието на тези витамини в млякото, не трябва да избирате такова, което не съдържа мазнини. Вместо това спрете избора си върху продукт, който съдържа между 1.5 и 2.5% мазнини, тъй като гореизброените витамини са мастно-разтворими. Ако заложите на мляко без мазнини, ще се лишите и от тези витамини, които обичайно се съдържат в продукта.

Една от основните грешки, която много голяма част от родителите правят, е като предлагат на децата си плодови млека купени от магазина. Трябва да сте наясно, че по този начин не правите услуга на наследниците си, дори напротив. Истината е, че те съдържат основно захар, захарни сиропи, оцветители и овкусители. Ако искате да предложите на детето си плодово мляко за следобедна закуска например, по-добре добавете любимия му плод към натурално кисело мляко, пише blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар