Ето защо урината ви има неприятна миризма (II част)
Здраве

Ето защо урината ви има неприятна миризма (II част)

Не отлагайте консултацията със специалист

Както вече стана ясно от първата част на този материал, урината е един от значимите показатели за състоянието на здравето ви и това, което се случва в организма ви.

Промяната в цвета или аромата на урината може да се дължи на здравословен проблем. Поради тази причина е добре да се консултирате с лекар при най-малката промяна, която забележите. По този начин ще избегнете задълбочаване на проблема.

Ето на какво може да се дължи неприятният аромат на урината:

урината
Не отлагайте консултацията със специалист

Медикаменти
Приемът на някои медикаменти води до промяна в аромата на урината. Може да забележите доста неприятна миризма, каквато се получава при наличието на гъбички. Това обаче вероятно се дължи на приема на антибиотици като пеницилинът например, който е получен от мухъл. Това се отнася и за още редица медикаменти, които биха могли да променят не само аромата, а и цвета на урината ви.

Добавки, напитки и храни
Разнообразието от добавки и храни също води до промяна в аромата на урината. Много от вас са наясно с тази промяна, след като са хапнали аспержи например. Кафето и по-специално кофеинът, съдържащ се в него, също водят до промяна на аромата й. Витамин В6 също може да доведе до промени в аромата.

Следете внимателно състоянието на урината

Чернодробни проблеми
Всеизвестен е фактът, че черният дроб е органът, който обработва отпадъците и ги елиминира чрез урината и екскрементите. Ако този орган не функционира правилно, това несъмнено ще доведе в промяна на цвета на урината. Тя може да стане по-мътна и тъмна и дори да придобие кафяво-зеленикав оттенък. Това е аларма за доста сериозен проблем и незабавно трябва да се консултирате с лекар. Що се отнася до аромата, то той може да наподобява този на амоняк или дори по-лошо.

Камъни в бъбреците
Миризливата урина може да е в резултат от наличието на камъни в бъбреците. В зависимост от вида на камъните, може да се промени и цветът на урината – розова или кървава. Освен това се получава и болка в хълбока, гърба и долната част на корема. Болката е доста силна. Лечението се състои в хидратация на организма, борба с болката или пък процедура по отстраняването на камъните. Ако камъните са с малки размери, ще преминат сами. Ако обаче в добавка страдате и от бактериална инфекция, това усложнява проблема и се налага хоспитализация.

Бременност
С нарастването на плода се променят и хормоните на бременната жена, което я прави по-предразположена към инфекции на пикочния мехур и вагинално течение. И двата проблема могат да доведат до неприятна миризма на урината. Разбира се излишно е да споменаваме, че незабавно трябва да се консултирате с лекар. Нелекуваните инфекции на пикочния мехур може да предизвикат преждевременно раждане, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар