Тайната за лечебната сила на чесъна
Здраве

Тайната за лечебната сила на чесъна

Можете да му се доверите още при първите симптоми на настинка

За лечебната сила на чесъна е изписано и изговорено доста. Задавали ли сте си обаче някога въпроса в какво точно се крие тайната на лечебната сила на чесъна?

Е, в следващите редове ще ви дадем отговор на този интересен въпрос. Вероятно вашите баби и дядовци неведнъж са ви повтаряли, че чесънът трябва да присъства редовно на трапезата ви, за да държите доктора далеч от вас. Да, наистина е така и не са ви излъгали. Освен, че допълва вкуса на различни ястия, този зеленчук се оказва и отлично средство, грижещо се за здравето ви.

Той е изпитан народен лек при борбата с кашлицата, белодробната хиперемия и бронхита, и освен това укрепва имунната система. Специалистите препоръчват да го консумирате през пролетните и зимите месеци.

чесъна
Можете да му се доверите още при първите симптоми на настинка

Още при първите симптоми на настинка, можете да се доверите на чесъна. Достатъчно е да хапнете една скилидка чесън, потопена в чист пчелен мед. В този зеленчук се съдържа солидно количество фосфор, калций, желязо, алисатин, алицин и йод. Не на последно място трябва да посочим, че специалистите препоръчват горещо чесънът да се консумира редовно и от страдащите от диабет. Истината е, че маслото от чесън помага за лечението на немалка част от страничните ефекти от диабета.

Още от древни времена той е използват като естествен лек срещу редица здравословни проблеми

Едва ли ще ви изненадаме, че консумацията на чесън се препоръчва и за хората, страдащи от хипертония (високо кръвно налягане). Алицинът, съдържащ се в чесъна действа отпускащо върху кръвоносните съдове и по този начин нормализира кръвното налягане. Този зеленчук се бори успешно и с тромбозите.

Ако консумирате всекидневно чесън ще улесните до голяма степен организма в борбата му с храносмилателните проблеми. Немалка част от раздразненията на стомашния тракт могат да бъдат излекувани с чесън.

Чесънът се използва като лекарство повече от три хиляди години. През Първата световна война хирурзите са го използвали като мощен антисептик при лечението на тежки рани.
В чесъна се съдържат селен, кверцетин и витамин С, което го прави изключително полезно средство и за справяне с редица очни проблеми.

Няма да сгрешите, ако използвате чесън и при болки в ушите. Той несъмнено ще ви помогне. Мощното му лечебно свойство в този случай се дължи на противогъбичните и антибактериални свойства, които притежава.

Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е жизнено необходим на човека. Той изпълнява важна роля в образуването на нови клетки и поддържането на имунната система в добро състояние. Витамин В6 пък помага да се справите с честите промени в настроението и депресивните състояния, пише pik.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар