Тези сигнали издават, че ще бъдете застигнати от Паркинсон
Здраве

Тези сигнали издават, че ще бъдете застигнати от Паркинсон

Треперенето е сред ключовите характерни признаци на заболяването

Всеки е наясно, че болестта Паркинсон не е за подценяване. Сред отличителните белези на този здравословен проблем, са треперенето на ръцете, затруднено и бавно движение.

Малки промени в движението и поведението на човека, могат да бъдат ясен сигнал за появата на Паркинсон доста преди тя да стане факт.
Всеизвестен е фактът, че болестта на Паркинсон представлява нарушение на нервната система, засягащо около 1% от хората над 65-годишна възраст.

Паркинсон
Треперенето е сред ключовите характерни признаци на заболяването

Обикновено симптомите на този здравословен проблем се развиват бавно и в продължение на години. Отначало те са доста фини и поради тази причина остават незабележими. Ранното лечение обаче може да подобри значително състоянието на пациента в дългосрочен план.

Ето кои са ранните сигнали, издаващи, че има голям риск да бъдете застигнати от Паркинсон:

Треперене
Голяма част от медиците са на мнение, че треперенето е сред ключовите характерни признаци на заболяването. Треморът включва продължително потрепване или треперене на ръцете, краката или брадичката. Те спират в момента, в който използвате засегнатата част от тялото. В ранен стадий треморите биват забелязани единствено от човека, който ги изпитва. С напредването на заболяването обаче, те стават все по-осезаеми. Обикновено потрепванията се появяват от едната страна на тялото, след което се разпространяват и по останалите му части.

Колкото по-рано забележите предупредителните сигнали, толкова по-добре

Ходене
Малките промени в ходенето, също могат да бъдат признак, че ще бъдете застигнати от Паркинсон на по-късен етап от живота ви. Симптомите, подсказващи това, са невъзможността да ходите бързо или пък влаченето на краката. Мнозина наричат това „разбъркваща походка“. В такива случаи човекът внезапно променя дължината на крачките си или пък започва да ходи по-бързо, или по-бавно.

Обоняние
Загубата на обоняние също е сред рисковите фактори, подсказващи, че можете да попаднете под ударите на Паркинсон. Този здравословен проблем се нарича хипосмия или обонятелна дисфункция. Този симптом засяга между 70 и 90% от хората с болест на Паркинсон. Той може да се появи няколко години, преди да бъдат засегнати движенията ви.

Сън
Ако имате проблеми със съня, това може също да е сред ранните предупредителни сигнали, че ще бъдете застигнати от Паркинсон. Хората, които попадат под ударите на това заболяване може да страдат от прекомерна дневна умора, безсъние, нарколепсия, спорадични и неконтролирани движения, докато спите и др.

Брадикинезия
Този термин означава забавяне или цялостно отсъствие на движение. Това може да доведе до различни симптоми като скованост на крайниците или сериозно забавяне на движенията. Хората, страдащи от брадикинезия вървят значително по-бавно и раздвижването им е много трудно, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар