Защо магнезият е толкова важен за организма?
Здраве

Защо магнезият е толкова важен за организма?

Тялото ви подсказва чрез редица сигнали за недостига на този минерал

Несъмнено магнезият е един от най-важните минерали, от които се нуждае организмът.

Той е от огромно значение за цялостното здравословно състояние. Именно магнезият е този, който е натоварен със задачата да поддържа функциите на клетките, както и да помага за регулирането на калий, натрий и калций.

Важната роля на магнезия далеч не се изчерпва дотук. Той е от огромно значение за мозъка и нервната система, за нормалното функциониране на сърцето, както и за костите.
Ако магнезият във вашия организъм е недостатъчен, то сами се досещате, че това ще се отрази пагубно върху здравето ви.

магнезият
Тялото ви подсказва чрез редица сигнали за недостига на този минерал

За съжаление немалка част от съвременното общество страда от недостиг на магнезий. Не е нужно да правите сложни лекарски експертизи, за да установите, че страдате от този проблем.
Един от основните показатели, алармиращ за магнезиев дефицит, е умората. Изследванията сочат, че от 300 до 1000 mg магнезий дневно, са нужни, за да намалите значително хроничната умора.

Другият признак, който може да е сигнал, че страдате от магнезиев дефицит, са крампите в долните крайници. Те се получават, когато мускулът се стегне сам, а след известно време все още изпитва невъзможност да се отпусне. Това се дължи на факта, че магнезият участва в нервно-мускулните сигнали. Счита се, че именно недостигът на този минерал, е сред основните причини, водещи до неприятните схващания на мускулите.

Недостигът на магнезий води до сериозни здравословни проблеми

В нередки случаи безсънието също е в резултат на недостига на магнезий. В такива случай се появяват безпочвено безпокойство или пък хиперактивност. Магнезият играе много важна роля за функционирането на Гама-аминобутирова киселина. Нейната роля е като успокояващ невротрансмитер в централната нервна система.

Киселината е тази, която спомага за пренасянето на нервните импулси в организма и влияе на начина, по който човек реагира при стрес. Казано с други думи, тя е тази, която контролира нивата на възбудимост и напрежение. Поради тази причина, за да извлечете максимална полза от приема на магнезий, той трябва да става вечер, преди сън.

Много е важно да знаете, че недостигът на магнезий увеличава неколкократно риска от развитието на костни проблеми. Излишно е да споменаваме, че това на свой ред може да завиши сериозно риска от появата на фрактури.

Не на последно място трябва да посочим, че недостигът на този минерал може да намали значително и нивото на калций в кръвта. Тук е мястото да отбележим, че калцият е от съществено значение за поддържането на здравината на костите.

Ако често пъти изпитвате огромно желание да консумирате сладко, това също може да е знак за липсата на достатъчно количество магнезий в организма ви, пише vesti.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар