Няколко полезни приложения на портокаловите кори
Семейство, дом, празници

Няколко полезни приложения на портокаловите кори

Ще са ви от огромна полза в домакинството

Милиони хора започват деня си с портокалов сок или пък с портокал, но хвърлят в коша портокаловите кори, без да си дават сметка каква грешка допускат.

Несъмнено портокалите и лимоните, са едни от най-полезните плодове, тъй като съдържат солидно количество витамин С.

В същото време портокаловите кори също могат да ви бъдат от огромна полза. В следващите редове ще ви разкрием защо не трябва да ги хвърляте с лека ръка в коша.

портокаловите кори
Ще са ви от огромна полза в домакинството

Портокаловата кора, както и корите на останалите цитрусови плодове, съдържат веществото D-лимонен, което за краткост мнозина наричат само лимонен. То се съдържа до 90% в етеричните масла и има приятен аромат. Може да се използва за обезмасляване, дезинфекция на различни повърхности, както и за почистване.

Освен това цитрусовият пилинг има мощни антибактериални свойства. Той убива плесените и бактериите и помага за отстраняването на минерални отлагания и сапунени петна.

От портокаловите кори можете да си приготвите ароматен цитрусов оцет, който ще ви послужи за почистване на редица замърсявания в дома.
Портокаловата кора не само ще засили почистващите свойства на оцета, а и ще му придаде невероятен аромат.

Можете да извлечете огромна полза от тях

За целта е нужно да напълните един буркан с кори от портокал, след което да ги залеете с оцет. Затворете добре капачката на буркана и оставете сместа да престои една седмица. След това прецедете получения цитрусов оцет и го прехвърлете в спрей бутилка. Е, вече имате невероятна почистваща смес, с която можете да лъснете дома си до блясък. Този цитрусов оцет е универсално почистващо средство.

Ако добавите портокалови или лимонови корички към съдомиялната машина, със сигурност няма да съжалявате. В резултат на това върху повърхността на стъклените съдове никога повече няма да се появят петна от сапунената вода. Можете да използвате портокаловите и лимоновите кори и за почистване на стъклата на очилата.

Лимонова или портокалова кора ще ви помогнат да се справите отлично с варовиковите отлагания в банята. Достатъчно е да поръсите кората със сол и можете да я използвате като скраб за плочките в банята, стената, вратите и дори за душа.

Портокаловата кора е отлично средство за бързо и лесно почистване на микровълновата. Поставете я в подходяща купа и я залейте с 1 ч.ч. вода. Сложете купата в микровълновата и я пуснете на максимална мощност за седем минути. След това ще трябва само да я забършете със суха кърпа и ще заблести като нова.
За да дезинфекцирате дъската за рязане, е достатъчно да я натъркате с портокалова или лимонова кора. След това я изплакнете и подсушете, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар