Ето защо е препоръчително да приемате магнезий
Здраве

Ето защо е препоръчително да приемате магнезий

Той играе огромна роля за здравето и живота ви

Колкото и невероятно да ви звучи, добре познатият магнезий засяга повече от 300 процеси в организма.

Това означава, че недостигът му може да причини катастрофални последици за живота и здравето ви.

магнезий
Той играе огромна роля за здравето и живота ви

Сред съвременното общество все по-често се наблюдава недостиг на магнезий, който се дължи на промените в храненето и влошаването на качеството на почвата.
Забелязва се, че все по-често хората започват да намаляват значително приема на магнезий. Докато през 1900 г. хората са приемали средно по 500 мг от тази добавка, то към днешна дата средният прием е 225 мг. дневно.

Едно от нещата, върху които оказва влияние тази добавка, е нивото на серотонин в мозъка, което е отговорно за настроението ни. Механизмът в повечето антидепресанти се основава на повишено производство на серотонин. Поддържането или повишаването на нивото на тази добавка в организма, е един от естествените начини за ефективно решаване на редица проблеми.

Недостигът на магнезий може да доведе до катастрофални последици

Всеизвестен факт е, че магнезият притежава ясно изразен успокояващ ефект върху нервната система. Поради това той е от изключителна важност за добрия сън и управлението на стреса. Недостигът на магнезий в организма стимулира нервната система, което пък на свой ред увеличава стреса и води до появата на хипертония (високо кръвно налягане).
Магнезият играе ключова роля в намаляването на нивата на кортизола (хормонът на стреса), както и в борбата с възпаленията.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че той повишава значително инсулиновата чувствителност и е сред ключовите фактори за поддържането на добри нива на кръвната захар. При скок в нивата на захарта, бъбреците не могат да задържат магнезия и това създава порочен кръг от дефицит на магнезий, водещ до диабет.

Много е важно да сте наясно с факта, че редовните тренировки увеличават нуждата от магнезий с между 10 и 20%. Този факт се дължи главно на обилното изпотяване.
Всеизвестен факт е, че едва 0.9% от магнезия се съдържа в кръвта. Останалата част от този микроелемент се намира в мускулите, костите и съединителната тъкан. Рутинната серологична кръвна картина е безполезна за оценка на концентрацията на магнезий в организма.

Поради тази причина е най-добре да направите анализ на абсолютния брой на червените кръвни клетки в организма. Най-добре е те да са между 5.6-6.8 мг/дл.

Според учените е нужно дневно да се приемат по 10 мг. магнезий на килограм телесно тегло.
И тук ключов фактор е качеството на добавката. Евтините магнезиеви съединения причиняват свръхескалация на чревния тракт, а това ще наложи да си осигурите бърз достъп до тоалетната.

Съветът на специалистите е да вземате магнезиев глицинат след сутрешната тренировка и смесен магнезий при последващото хранене, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар